Skocz do zawartości

Problemy z ogrzewaniem POMOCY!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam nieustanny problem ze sterowaniem ogrzewaniem w moim BMW E36 z klimą (bez klimatronika). Otóż od pewnego czasu leciało mi cały czas na szyby gorące powietrze, wziąłem się więc za elektrozawory, rozebrałem poskładałem i wszystko jest z nimi OK. Po zamontowaniu problem nie zniknął, tylko się nieznacznie zmniejszył zamiast gorące leci ciepłe powietrze, dalej jest nie tak jak powinno być. Co oprócz elektrozaworów ma wpływ na sterowanie ogrzewaniem. Dodam że panel również zmieniałem i nic, jak było tak jest.
Opublikowano

Po pierwsze bardzo ważne jest sprawdzenie czy do zaworów ogrzewania dochodzi zasilanie gdy regulacja temp ustawiona jest na zimno.Najlepiej jest zmierzyć voltomierzem. Do zaworów dochodzą zasilanie +12V ( środkowy przewód we wtyczce), oraz dwa przewody boczne tj. regulowana masa na prawy i lewy kanał.

Jeżeli pomiędzy zasilaniem a pozostałymi dwoma przewodami miernik nic nie pokaże to sprawdź pomiędzy zasilaniem a np masą na silniku lub karoserii.

jeśli nadal nic to sprawdź bezpieczniki dokładnie.

Będę śledził twój post. Odpisz co stwierdziłeś i pokieruję Cię dalej.

Opublikowano

we wtyczce wszystko jest OK czyli jak pisałeś, środkowy przewód we wtyczce ma na pewno 12v (sprawdzalem zarowno z pozostałymi przewodami na wyczce oraz z masa samochodu) a na pozostałych dwóch prawym i lewym jest zero. Bezpieczniki tez sprawdziłem i są OK.

Ale zaobserwowałem taka rzecz, że mianowicie przekręcenie pokrętła lewego od nastawiania temperatury tylko ma wpływ na środkowy przewód we wtyczce. Mianowicie jak przekręciłem lewy na 26 stopni prądu nie było, gdy go przekręciłem na 18 stopni prąd się pojawił, nastepnie przeprowadziłem taką samą próbę dla prawego, najpierw gdy lewy był na 18 to prąd był ale gdy lewy był na 26 stopi a prawy na 18 to pradu nie było. Nie wiem czy tak ma być.

pozdrawiam

Opublikowano

Dobrze że to sprawdziłeś - to mi pomoże.

Ale ważna jest jeszcze jedna rzecz, o której zapomniałem Ci napisać.

Mianowicie : pomiarów dokonywałeś na wypiętej wtyczce od elektrozaworów, co oznacza, że zmierzyłeś napięcie .

Musisz zrobić to samo, ale na wpiętej wtyczce w zawory, by upewnić sie czy przypadkiem nie ma spadku prądu.

Wepnij wtyczkę, wkuj się w przewód napięciowy i w stosunku do masy zmierz czy jest napięcie.

Jeżeli tak, to teraz zmierz przewód napięciowy w stosunku do jednego i drugiego przewodu w tej wtyczce i obserwuj jak się zmieniają napięcia gdy kręcisz pokrętłami. WTYCZKA CAŁY CZAS WPIĘTA.

Gdy dajesz bardziej na zimno napięcie ma się stopniowo zwiększać,

Gdy dajesz bardziej na ciepło napięcie ma się stopniowo zmniejszać.

Opublikowano

sprawdzilem i wyglada to tak, że jak pzrekrecałem pokretlo od temperatury lewe to prad byl na poziomie 11,8 11,9v dopiero jak doszedlem do 26 stopni to wskazal 0 V. natomiast prawe pokretlo nie mialo wplywu na napiecie na wtyczce

pozdrawiam

Opublikowano

I ta własnie lewa strona funkcjonuje prawidłowo. Tak samo ma być z prawej. Skoro na wypiętej wtyczce mierząc stwierdziłeś że jest napięcie pomiędzy tymi dwoma przewodami, to znaczy że mamy do czynienia ze spadkiem prądu. Najprawdopodobniej będzie to słaby styk lub zimny lut w module który steruje zaworami.

Masz tam klimę i wydaję mi się, że będzio to sterowanie w module klimy który mieści się przed dmuchawą a za konsolą środkową. Wystarczy wyjąć zegarek lub borda (nie wiem co tam masz) i pulpit z zapalniczką. Będzie tam czarna skrzynka z trzema chyba wtyczkami. Sprawdż czy do którejś wchodzą oba kolory kabli sterujące zaworami.

Opublikowano

Faktycznie po wyjęciu zegarka i zapalniczki jest taka czarna skrzynka, do której przychodzą chyba 3 wiązki kabli, poruszałem ją i zaczelo dzialac, dzieki za pomoc. Ale bede musial chyba jednak wymontowac ten modul i go dokladnie sprawdzic i przejrzez.

pozdrawiam