Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi jakie powinny być prawidłowe wskazania luftmase w INPIE w przypadku E46 320d 136km w automacie?

Na jałowym INPA pokazuje mi 38, a przy pedale w podzłodze max 92. Czy to są dobre wskazania? Mam problemy ze sporym spalaniem 15L i nie wiem czasem, czy nie poszła mi przepływka.

Ewentualnie, czy czujnik świec żarowych może mieć coś współnego z tym, że wzrasta spalanie? Co jakis czas pokazuje mi się błąd tego czunika, jednak bez wskazania na konkretny cylider. Dodam, że niedawno w Carfixie wymieniałem świece i wszystko bylo ok, blad sie nie pojawiał.

Opublikowano

Wartosc prawidlowa, to taka wartosc jaka oczekuje twoj sterownik DDE w danym momencie.... Wartosc oczekiwana zczytasz w zakaldce "Luftmasse Soll"

Rozumiem ze te 38 jednostek wyczytales na jalowym biegu! Ta wartosc jest prawidlowa ale niestety nic nie mowi o sprawnosci przeplywki. Przeplywke testuje sie przy obciazonym silniku. Na trzecim biegu wciskasz gas do dechy i czytasz ile oczejuje twoj ECU w Luftmasse Soll i jakie wartosci masz w Luftmasse ist. Wartosci powinny byc w kozdym czasie identyczne.

Co do czujnika swiec zarowych. Czyli Glühsteuergerät lub po polsku sterownik swiec zarowych a nie czujnik. Ja jestem wlasnie po wymianie takiego gdyz moj byl takze walniety.

Ja coprawda jezdze E60 ale sterowniki do swiec praktycznie sa takie same. U mnie co do spalania nic sie nie zmienilo. Przed i po naprawie. I tak naprawde nie wierze ze w lato moglo by sie spalanie znacznie zwiekszyc przy niedzialajacych swiecach zarowych!

Opublikowano
Trudno mi bedzie trzymac auto na 3 biegu majac automat:/ Ale dzieki, przynajmniej wiem gdzie szukac parametrow:)

hehe kolego, ale sie usmialem... :duh:

To ze masz automat nie znaczy ze musisz trzymac na trzecim biegu. Chodzi tutaj o to ze masz sprawdzac wartosci przy obciazonym silniku!

Przy "gazie do dechy" potrzebna jest odpowiednia dawka powietrza azeby dalo sie przepalic ilosc wtrysnietej benzyny do garow!

Twoj sterownik wie jak gleboko wcisnales pedal gazu i oczekuje pewnej ilosci powietrza. (Luftmasse Soll)

Przeplywka zatym mierzy (Luftmasse IST) i melduje sterownikowi! Jak wartosc "Luftmasse IST" jest mniejsza jak "Luftmasse Soll" nastepuje redukcja wtryskiwanej benzyny, co powoduje spadek mocy!

Opublikowano

Wiec wyglada to tak:

W przypadku wersji poliftowej mojego kolesia z pracy, faktycznie sa te parametry, o ktorych mowisz - oczekiwany i faktyczny. Ja mam auto przed liftem i niestety tego parametru oczekiwanego nie ma :( Przelecialem wszystkie opcje w INPIE i niestety :( Jakis pomysl?

Opublikowano
Wiec wyglada to tak:

W przypadku wersji poliftowej mojego kolesia z pracy, faktycznie sa te parametry, o ktorych mowisz - oczekiwany i faktyczny. Ja mam auto przed liftem i niestety tego parametru oczekiwanego nie ma :( Przelecialem wszystkie opcje w INPIE i niestety :( Jakis pomysl?

Pomyslu nie mam. Ale w E60 sprawna przeplywka pokazuje kolo 1000-1100 jednostek. (3 bieg i gaz do dechy)