Skocz do zawartości

320i coupe - jaki prześwit, przednie zawieszenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, ostatnio miałem nie miłą przygodę z dziurą i straciłem oponę i amortyzator. Poprzedni właściciel obniżył auto skracając sprężynę, więc przy okazji wymiany amortyzatora i robienia zawieszenia z przodu postanowiłem wrócić do oryginału i zamontowano mi nowe sprężyny i amortyzatory bilstein'a, ale przód auta podniósł mi się nie naturalnie do góry i widać, że coś za wysoko siedzi. Mechanik powiedział, że sprężyny się muszą wyrobić i auto opadnie, ale chciałbym wiedzieć czy przypadkiem mnie w konia nie robi tym razem (już wiele razy oddawałem im auto i nigdy nie mogłem narzekać). Dlatego proszę forumowiczów o weryfikacje jego słów:) i jeśli możecie napiszcie jaką odległość od gleby powinna mieć coupe z niemodyfikowanym zawieszeniem. Bo chciałbym też sprawdzić czy tylne sprężyny nie były dodatkowo modyfikowane, a nie wiem po czym poznać ich cięcie bez wyjmowania ich. Pozdrawiam
Opublikowano

Jak obniżał to pewnie przód i tył, a ty podniosłeś tylko przód, stąd może dziwnie samochód wyglądać.

Poszukaj na forum, albo w TISie jaka jest prawidłowa wysokość samochodu i jak to się mierzy.

Opublikowano
właśnie tyłu chyba nie ruszał bo przód był ostro w dół, a tył jak porównywałem z e36 z normalnym zawieszeniem to wyglądał praktycznie tak samo jeśli chodzi o prześwit między kołem a błotnikiem, poza tym nie wiem czy tylne sprężyny nadają się do cięcia, ze względu na kształt. A wszystkie przeróbki po nim, które usuwam są raczej robione domowymi metodami, szkoda, że nie dokumentuje tych "poprawek" bo byłby niezły materiał...