Skocz do zawartości

Z4 3.0 Si wrazenia z trasy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poza jednorazowym wypadem na mazury Z4 jedzilo do tej pory w miescie.

W koncu udalo sie zrobic ponad 1000 kilometrow w trasie. Oczywiscie caly czas z otwartym dachem :)

1. Komfort:

- 18tki (mimo braku runflatow) i koleiny wymagaja mocnej reki, bardzo pomaga w prowadzeniu wlaczony tryb Sport

- standardowe fotele skorzane zapewniaja super komfort, po 6-7 godzinach jazdy non stop plecy, nogi nie bola, nie bylo ostrych zakretow wiec nie brakowalo trzymania bocznego

- na dworzu 18-20 stopni, wlaczone ogrzewanie foteli i nawiew - nie jest zimno - konieczna czapka, kobieta w chustce :oops:

2. Spalanie - uzyskanie wyniku (sredniego) nizszego niz 7l/100km jest niemozliwe, auto spala przy jednostajnej jedzie z predkoscia

- 70km/h 6.2

- 100 km/h 7

- 120 8.5

- 140 10

- 200 19

Srednie spalanie drogi wojedowdzkie/krajowe/100km autostrady przy szybkiej jezdzie 11.2/100, przy jezdzie droga krajowa 100-110, przepisowo w zabudowanym, raczej spokojnie, wyprzedzanie na 6-tym biegu (ponad 300Nm pozwala) - 7.9l/100.

W porownaniu do 4-cylindrowego Z4 2.0 jest to ok 1.5-2 litrow wiecej (w miescie robi sie 3 litry). Jak na 115 KM wiecej nie ma tragedii.

3. Predkosc maksymalna 250km/h - na uwage zasluguje bardzo male przeklamanie licznika - bez wzgledu na predkosc jest to ok 4% czyli 100 to 104, a przy GPS'owym 250km/h predkosciomierz pokazuje lekko ponad 260. Do uzyskania 200km/h w 2 osoby z pelnym bakiem potrzeba 22 sekund.

4. Na range'u 0km da sie przejechac jeszcze 20km. Do baku wchodzi wtedy 52 litry.

Beste Maschine der Welt
Opublikowano
Nie zjarałes się na słońcu??? Ja już po 180 km zrobiłem się czerwony na pysku i rękach.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

filterki trzeba używać :)

tak przy okazji jak to jest tak w upał przy tych 35C

niestety nie było mi dane w takiej temperaturze jeździć i raczj w najbliższym czasie nie będzie :(

• 1 rok później...
Opublikowano

Dodam parę wrażeń z 3.0si coupe.

1. Przedtem jeździłem większym i cięższym coupe (Tiburon 2.7) http://www.autocentrum.pl/awc/corsaire77/hyundai-tiburon-2005/ , i obawiałem się, że w takim małym szczurze będzie bardzo czuć prędkość. Okazało się, że jest odwrotnie.

2. Elektryczne wspomaganie pasuje bardziej do Pandy czy konsoli z force feedback. Tu trochę się zawiodłem, ale to po części kwestia przyzwyczajenia. Za to mięsista kierownica M to mistrzostwo.

3. Ultra-precyzyjna kontrola nad autem - bardzo łatwo wychodzi międzygaz (rev-matching) przy redukcji biegu, udaje mi się prawie idealnie trafiać w obroty.

4. W porównaniu z twardym jak skała Tiburonem, całkiem komfortowa zawiecha (M Sports suspension). Jest trochę za miękko (unoszenie przodu).

5. Siedzi się wyżej, niż myślałem. I - co jest fajne - prawie na tylnych kołach jak w SLS.

6. Run-flaty wylatują jak tylko upalę obecne. Zero amortyzacji na oponie. Sztywne boczki to jeszcze trochę niedopracowana technologia.

7. Spalanie średnio o 2 litry niższe niż moje dychawiczne 2.7 V6, choć nie wnikałem jakoś w szczegóły.

8. Szkoda, że za każdym razem po odpaleniu muszę włączać tryb sport. Choć może jest to do zmiany w ASO - przejrzę jeszcze instrukcję.

9. Fotele faktycznie komfortowe, ale na zakręcie można się z nich wyślizgnąc - to małe auto, i może dobrze, że nie krępują nadto w ramionach.

10. W trosce o sprzęgło i panewki nawet nie próbowałem wyprzedzac na nadbiegu.

11. Wydaje mi się, że aucie mam wyprzęglik. :evil: :evil: :duh: :mad2: Wyleci przy najbliższym serwisie.

20141104_063438-1.jpg
Opublikowano

W sensie wysprzeglik masz na mysli zawor opozniajacy wysprzeglenie? (CDV - clutch delay valve) ?

jesli tak, to wszystie 3.0si go maja - da sie go zmodyfikowac w prosty sposob

ja nie wiem jak Wy to robicie ze spalaniem.. ja mam srednio w miescie 16-18l/100km

poza miastem rzeczywiscie spada do jakichs 12 przy spokojnej jezdzie

na autostradzie jadac po emerycku (6 bieg, 150km/h) rzeczywiscie pali ponizej 9l/100km

Opublikowano

Dokładnie, chodzi mi o CDV. Na z4-forum.com już ogarnąłem temat.

Na razie rekord spalania to 15.8l/100 V-Power Racing w śnieżnych korkach po Warszawie (średnia 18 km/h).

Pewnie, jako doświadczony użytkownik zetki, bardziej liberalnie obchodzisz się z gazem. ;)

20141104_063438-1.jpg
Opublikowano

Pewnie, jako doświadczony użytkownik zetki, bardziej liberalnie obchodzisz się z gazem. ;)

z tym doswiadczeniem nie przesadzaj, zezdze zetka mniej niz rok

ale rzeczywiscie na szerokich letnich kapciach spalanie w krakowskim ruchu miejskim czesto dochodzi wg komputera do 18-19l/100km