Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM !! SZUKAM POMOCY !!! Od jakiegoś czasu mam problem z automatyczną skrzynią w moim autku BMW 750 Li rok 2006 a mianowicie zaczęło się od tego iż czasem skrzynia przy zmianie biegów szarpała ,po zatrzymaniu i cofnięciu nie dało się z powrotem włożyć "D" i wchodziła w tryb awaryjny.Ale po zgaszeniu i ponownym odpaleniu działała w miarę płynnie.

Zawiozłem Autko do Serwisu Boscha "ANIOŁ" w Częstochowie gdzie wymieniono olej w skrzyni na jakiś "CZERWONY!!" . Od mechanika otrzymałem informację iż należy wymienić Mechatronik a najlepiej Skrzynię na inną , po 500km skrzynia zablokowała się na dobre i pracowała w trybie awaryjnym bez możliwości wejścia w normalny tryb.

Stwierdziłem iż jest ona do wymiany a więc spuściłem olej około 4 litry ,rozebrałem MECHATRONIK a z okazji że jestem zdesperowany sprawdziłem wszystko i okazało się że zawór jeden z 8 (ten główny) jest chyba uszkodzony bo w pierwszym momencie podpinania go do prądu nie reagował dopiero po terapi wstrząsowej daje znaki życia (pod wpływem lekkiego wepchnięcia wciąga go elektromagnes do środka i blokuje) ale nie wiem czy na takiej zasadzie on ma działać ???. Po złożeniu obstawiałem 99% że będzie ona działała i skończą się moje wydatki .

Zakupiłem jeszcze raz w serwisie oryginalny tym razem olej i na pewno nie taki jak wlał Anioł !!!!!!!!!!!! wlałem go około 8 litrów .Po odpaleniu okazało się że skrzynia dalej pracuje w trybie awaryjnym. :mad2:

Jeżeli ktoś mógł by mi pomóc gdzie można naprawić takie auto bez wymieniania w całości skrzyni czy silnika a nawet karoserii bo na pewno każdy z nas zrobił by to lepiej i sumienniej .

[EDITED BY MOD: Poprawilem tytul watku na bardziej konkretny.]

Opublikowano

Pewne jest to że wlali Ci zły olej w serwisie "Anioł"... Właściwy olej jest taki a nie inny właśnie z powodu zalanego w nim mechatronika.

Wspominałeś wczesniej o szarpnięciach(problemy mechaniczne) + uwalony mechatronik (zły olej), zdecydowanie kupił bym nową(inną) skrzyne...

Trzeba podzwonić po wiekszych sprzedawcach czesci z allegro, a znajdziesz poliftową skrzynie z przyzwoitym przebiegiem np. 80.000km za ok 3000 zł

Opublikowano
Koledzy dzięki za rady ale szukając na allegro skrzyni trafiłem na kozaka mechanika który twierdził że jest w stanie naprawić każdego automata, I TAK WŁAŚNIE SIĘ STAŁO :norty: Nie prowadzi jakiegoś autoryzowanego serwisu ale jakby kolesie dobrze mu zapłacili to może pokazał by im coś z fachu .Nie traktuje Klientów jak frajerów którzy przyjechali do niego zostawić gruby szmalec. Ceny ma normalne. To jest link na jego aukcję : http://www.allegro.pl/item1061524951_bmw_5_540_740_4_4_benzyna_gwarancja_montaz.html Polecam bo jest bardzo przyjemny facet i wie co robi :cool2: