Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej koledzy mam pytanie. Chciałem się dowiedzieć czy moge wsadzić komp ECU z 328i m52 do 323i M52. Byłem się dowiedzieć w Bmw serwisie i powiedzieli mi że musze EWS wymienić także . Więc teraz mam pytanie czy ECU ten komp w podszybiu pod maską wymienie to musze chip wymienić w kluczyku lub go programować by odpalić ??? Czy muszę raczej wyminić EWS + ECU + Chip immo w kluczyku,aby odpalić??? Czy EWS to ten duży sterownik zwany centralką potocznie gdzie podłączamy np centralny z alarmem za schowkiem pasażera???

Proszę o porade ale konkretną :D

http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano

Serwis nie wie o czym mówi. Po zmianie trzeba tylko zsynchronizować DME z EWSem, minuta roboty.

Nie wiem tylko czego oczekujesz bo jeśli zalewania motoru, kiepskiej reakcji na gaz i okazyjnego strzelania w wydech to wybrałeś dobrą drogę :lol:

Opublikowano

A po czym tak sądzisz??? Mam juz wtryski z 328 M52 i nic złego się nie dzieje. Sądzę że zmiana kompa nie wpłynie szkodliwie .Pewnie jeszcze nikt tego zabiegu nie dokonał i na domysłach sie zakończyło. Czyli jednak trzeba stroić ECU z EWS a na czym to polega??? Jak to wygląda .Proszę o objaśnienie jakie dane są wprowadzane albo poprostu na czym polega??

Będę wdzięczny

http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano

Ja u siebie do B25 wsadzałem komp od B28 i chodziło to tak jak napisałem. Moze po wiekszym przebiegu adaptacje by sie dostroily i chodziloby to normalniej ale w jakakolwiek poprawe wzgledem serii watpie. Aha, sterownik od B28 ma jeszcze sterowanie klapka w wydechu wiec bedzie caly czas wywalac jeden blad ale to nie ma znaczenia dla pracy.

Synchronizcja polega na tym ze podpinasz sie pod kompa i klikasz "align" ;)