Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy.

Kiedys pisalem ze mialem problem z czujnikami parkowania i swiatlem cofania.

Pojechalem do mechanika ktory podlaczyl kompa i stwierdzil ze walniety jest modul.

Kupilem nowy modul z serwisu bmw.

Podlaczylem go i :

Dziala wszystko prawidlowo oprocz: przednich swiatel przeciwmgielnych, sterowanie szybami tj.od strony kierowcy, panel nie dziala nie moge otwierac ani zamykac szyb. Wlaczniki przy drzwiach pasazerow dzialaja poprawnie.

Kierunkowskazy tak zwane miekkie dzialaja nie na 3 tylko na raz. Sensor zmierzchowy swiatel nie dziala, tylne swiatla stopu nie dzialaja tzn. po nacisnieciu hamulca nie swieca sie prawidlowo tak jak kiedys.Te trojkaciki co sa w klapie nie swieca sie wcale.

O dziwo po wlozeniu zepsutego modulu wszystko dziala normalnie oprocz czujnika parkowania.

Rozmawialem przez tel z magikiem od elektroniki samochodowej i powiedzial mi ze jezeli to nowy modul i nie ma dokladnie tych samych numerow co stary to musze wgrac do niego oprogramowanie i musi to zrobic serwis.

Tak tez zrobilem wlasnie dzis. Zostawilem auto w serwisie. Sciagneli oprogramowanie i jest dokladnie to samo.

Moje pytania brzmia:

Czy serwis zamawiajac ten modul mogl zamowic po prostu zly model (inny numer modulu) i dlatego mam taka masakre z autem ?

Czy modul ktory steruje swiatlami steruje tez szybami bynajmniej po stronie kierowcy?

Pomozcie koledzy bo brakuje mi sil. :mad2:

Prosze o pomoc w ugryzieniu tego problemu.

Z gory dzieki. :)

Pozdrowiam Slawek

• 1 rok później...
Opublikowano
cześć rozwiązałeś ten problem? ja mam walnięty moduł świateł i bede wymieniał ale nie działa mi panel sterowania szybami od strony kierowcy, inne strony działą i lusterka na tym panelu działają. Więc pytam czy to jedna z oznak walniętego modułu czy to wina panelu i trzeba kupic nowy?
Opublikowano

możliwe, ze serwis zamówił moduł nie ten co trzeba, który nie obsługuje wszystkich funkcji, które sa Ci potrzebne, choć to wydaje się być mało prawdopodobne.

ale po Twoich objawach wydaje mi się, ze po prostu nowy moduł trzeba dokładnie zakodować pod funkcje, które masz w swoim aucie. U mnie np fabrycznie nie było przednich halogenów a po doposażeniu (bez zmieniania modułu) trzeba było je zakodować, żeby świeciły. Jeśli chodzi o szyby to obsługuje je moduł przypodłogowy (świateł) bo ostatnio jak kodowałem sobie automatyczne domykanie szyby nawet przy otwarciu drzwi to robiłem to w w FRM (module świateł)

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv