Skocz do zawartości

Stopniowy upadek prędkości obrotowej. Pomocy!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:modlitwa:

BMW 316i Touring e30 1993, na gazie.

Niestety mój silnik stopniowo umiera. Przy ok 200 Kkm pracował w zakresie do 5500 obr/min.

Upadek obrotowy postępował powoli ale nieustannie.

W tej chwili samochód ma 308 Kkm i maksymalna prędkość obrotowa to 3500.

Objawy to strzelanie w dolot, falowanie w zakresie maksymalnej predkości obrotowej. W zakresie niskich obrotów do 3000 silnik pracuje bezbłednie. Identyczna sytuacja jest na gazie i na benzynie.

Czytałem na forum, że najczęstszą przyczyną jest zużyty rozrząd. Myślę że warto wymienić szklanki, ale jeśli to więcej elementów to lepiej chyba kupić cały silnik.

Doradźcie co zrobić.

Pogadaj, a potem "zrób to sam" oraz zajrzyj na: realoem.com
Opublikowano
przeciez na forum masz juz tyle dyskusji dotyczacych tego tematu ze az sie niedobrze robi :) poszukaj po prostu i wybierz najmniejsze zlo :D (dla portfela)....mozesz naprawic swoj silnik a mozesz wstawic jakas jednostke 6cio cylindrowa lub silnik M42 (IS). Koszta podobne.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
  • Autor

Ale czy na pewno to wina rozrzadu. I czy wystarczy wymienic popychacze?

Zarówno na postach jak i u mechaników słychać rózne diametranie inne wersje uszkodzeń.

Całe szczęście ż epożyczyłem sobie od kumpla identyczną sprawna jednostkę napędową i sam podmieniałem różne tajle.

Oczywiście bezskutecznie.

Przeraża mnie ignorancja panująca w warsztatach.

Jak sprawdzić czy trzeba wymienić wałek, dzwigienki i inne części?

A może jednak to nie od rozrządu?

Opublikowano

No a jak my mamy ci powiedziec co sie zapsulo ????? Masz duzo watkow dotyczacych M40 wiec poszukaj -- masz opisane jakie dzwieki wydaje zurzyty rozrzad, jak porozkrecac to i tamto :). Poszukaj - pokombinuj...

A co do warsztatow - moze nie jezdzisz to tych do ktorych trzeba - zajrzyj na forum Polecane Warsztaty to podjedziesz do wlasciwego.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Dzis wlasnie mam juz 311 kkm zrzucam pokrywe zaworów by sprawedzić czy jest jeszcze co ratować (sprawdzam walek rozrzadu). Jutro dam znać.
Opublikowano
Fatalnie, że tak długo czekałeś z reakcją. Jeżeli do tego silnik postukiwał, to na 100 % "zarobiłeś" sobie tym na wymianę wałka rozrządu.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
  • Autor

Wałek to zgroza krzywki wytarte już około 1mm. Nwet nie myśle co z popychaczami. Al;e mogą być zapieczone to by by

• o dopiero...
    Więc już się nie bede baewił. Zoczyłem u gościa w Gdańsku 18 16v z 1996 za jedyne 1700 zl a tylko podobno 150kkm. nie zastanawiam się, i jade w najbliższych dniach po silnik. Co wy na to?

a swoją drogą to rzewnie wspominam silnik M10. tam dopiero przy 370kkm wymieniałem głowicę, bo zawory chwiay się w prowadnicach... Ale kręcił bez zarzytu do 5700 obr/min. :cry2:

Opublikowano

[quote=".

Więc już się nie bede baewił. Zoczyłem u gościa w Gdańsku 18 16v z 1996 za jedyne 1700 zl a tylko podobno 150kkm. nie zastanawiam się, i jade w najbliższych dniach po silnik. Co wy na to?

Witam

Ciekawe ile bedzie Cie kosztowal osprzet?

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
silnik ma być z osprzetem. Ale czekam na razie na kasę. Bo pusto w kieszeniach.