Skocz do zawartości

318i elektronika wariuje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam! pisałem w innym poście o problemie z otwierającymi sie szybami (http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=129924

nie mając czasu na oddanie teraz nigdzie auta poprostu odłączałem moduł komfortu (środkową wtyczke tylko) jak opuszczałem auta żeby nie było cyrków, a dzisiaj po przyjściu do auta, podłączeniu modułu odpalam i kontrolki abs, asc i ręcznego sie palą :/ niby problem znany ale pojawił się jakby od tego mojego grzebania? podłączyłem auto pod kompa wyszły błedy dwóch czujników i o ile dobrze pamiętam błąd CAN? skasowałem i teraz niby pokazuje 1 czujnik uszkodzony... co z tym zrobic faktycznie od stania mógł paść czujnik? czy to ma coś wspólnego z tym moim rozłączaniem modułu?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Kiedys miałem problemy z wariującymi kontrolkami i swiatlami i okazalo sie ze gdzies dostała sie woda do modułu świateł i nadawał sie na smietnik, po załozeniu nowego wszystko wrocilo do normy moze u ciebie jest podobnie tylko ze z modułem komfortu.
Opublikowano
  • Autor
fakt faktem akurat ostro padało kiedy wróciłem do auta, ale w module komfortu na pewno nie ma wody, bo wyciągałem go choćby dzisiaj.. a możliwe że gdzieś do tych abs/asc sterownika sie dostała woda? bo czujnik jest chyba przy samym kole więc jak stał to raczej mało prawdopodobne..
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ale czujniki ABS czesto maja stycznosc z woda i nic im sie nie dziej, jedynie po zimie jak jest błoto posniegowe to moga sie zabrudzic i wtedy pojawiaja sie te kontrolki na desce, po przeplukaniu ich myjką cisnieniowa powinno byc ok, chyba ze ktorys jest uszkodzony. A z tym modułem to chodzilo mi o te szyby, moze wystarczyla wilgoc do zepsucia modułu komfortu.
Opublikowano
  • Autor
no chcialbym ten moduł wymienić, ale nigdzie nie moge znaleźć moduły z tym samym numerem (nawet nie ma go na spisie czesci na realoem) czy inny bedzie pasowal?
Opublikowano
  • Autor
dzisiaj padł mi licznik, więc jak gdzieś wyczytałem pewnie trzeba wymienić czujnik na kole. tylko co mnie dziwi, aktualnie jezdze bez schowka, zeby odlaczac centralny i slychac caly czas z tamtych okolic jakby prace przekaznika.. i co lepsze po jezdzie ok 30 minut licznik ożył(nie wiem czy klima ma cos tutaj wspolnego, bo przedtem bylo mega goraca w srodku), ale po paru godz jak auto stało znowu nie drgnął
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Za predkosciomierz odpowida czujnik w tylnym kole po stronie kierowcy. A przekazniki dobrze ze słychac od strony schowka bo jest ich tam ok. 4.