Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jestem świeżo upieczonym właścicielem BMW E36 318is coupe M42 93rok. Mam z nim mały problem, jak uruchamiam silnik (nie ważne czy ciepły czy zimny) to odpala odrazu ale po chwili gaśnie, chyba że dodam mu gazu ustawiając w ten sposób obroty między 800-900 i jak silnik je złapie to już będzie ok. Jednak jak go zgasze i znowu odpale to akcja się powtarza, musze przegazować bo zgaśnie. Po za tym jak silnik jest zimny to auto jest zmulone i przerywa. Wymieniłem filtr powietrza, świece i przewody ale to nic nie dało. Podejrzewam silnik krokowy. Ktoś mi podpowiedział że winowajcą może też być filtr paliwa, ale nawet nie wiem gdzie go szukać, i tu się rodzi drugie pytanie: Gdzie to cudo ma filtr paliwa???? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam
Opublikowano

witam

filtr paliwa jest od spodu samochodu pod kierowca

ja bym zaczoł od mycia silniczka krokowego :cool2:

potem sprawdził wszystkie filtry i swiece

pozdrawiam

POSPOLITUS MANIAKUS BEEMWUUS
Opublikowano

Witam.

A mnie się wydaje że to przepływomierz powietrza jest chory.

Pozdrawiam.

BMW jest jak krówka ciągle trzeba ją paść.

Wtedy jest pełny wypas.

Opublikowano

Z tego co widze, pozostał ci jeszcze do sprawdzenia krokowiec i przepływka. Sprawdzenie przepływki jest dość proste, wystarczy odpiąć wtyczkę na zapalonym. Jeśli zmieni się praca silnika to jest ok., jeśli nic się nie zmieni to znaczy, że przepływka leży.

W przypadku krokowca musisz go wyciągnąć i przeczyscić. Do tego przyda Ci się srodek typu WD40 bądź podobny (ewentualnie benzyna ekstrakcyjna) i patyczki higieniczne (pomagają). jak już go wypucujesz to podepnij tylko wtyczkę elektrycznę i popros kogoś zeby przekręcił kluczyk w stacyjce ale nia na rozruch tylko do zapłonu, a sam patrz na przekustnicę krokowca - powinna się pruszyć. Jeśli nie drgnie to musisz sprawdzić czy nie jest spalony ale tego nie wiem jak zrobić. Oddaj go wtedy do jakiegoś fachowca od elektryki, żeby wydał na niego wyrok.

Powodzenia

Darek

Opublikowano
Dzięki za sugestie :D Przemyłem krokowca, okazało się że był niesamowicie zasyfiały :jawdrop: ale teraz bryka pali jak złoto, i odrazu obroty są jak trzeba, nawet się nie zawacha. :) Raz jeszcze wielkie dzięki:) :modlitwa: