Skocz do zawartości

316i M43 ułamana szpilka przy kolektorze..Pomocy!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam podczas odkrecania kolektora wydechowego w celu wymiany uszczelki miedzy kolektorem a głowica ułamała sie jedna szpilka na równej wysokosci głowicy czy jest jakis sposób by tą szpilkę wykrecic???? Silnik m43b16

_____

Poprawiłem tytuł. Proszę się zapoznać z formatem tytułowania wątków. Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano
Można napawać nakrętkę.

mozna ale czy to pomoże bez rozkrecania silnika i wyjmowaniu głowicy?? :(

Opublikowano
Dobry spawacz przyspawa nakrętkę do szpilki tak mocno że będzie można ją wykręcić. Przy spawaniu szpilka poddawana jest wysokim temperaturom co wpływa korzystnie na "rozluźnienie" połączenia gwintowego. Czasem trzeba spawać po kilka razy. Skuteczność jakieś 90%. W pozostałych przypadkach trzeba rozwiercać. W każdym razie według mnie to najlepszy i najszybszy sposób.
Opublikowano

Szpilka jest ze stali a korpus z aluminium które nagrzewa sie szybciej i ma większą rozszerzalność więc nie wiem czy jest to takie korzystne.

Nie mniej jednak ja tez bym najpierw kąbinował ze spawaniem.

Opublikowano
Zda ale tez najpierw bym spawal nakretke chyba ze szpilka wystaje na tyle ze mozna nakrecic na nia dwie nakretki wtedy to kluczem ogien :D

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Kiedyś próbowałem używać wykrętaków, ale są trochę kłopotliwe, bo trzeba precyzyjnie nawiercić szpilkę. W przypadku szpilki od kolektora nie jest to takie proste ze względu na twardość materiału i niewygodny dostęp. Spawanie prawie zawsze zdaje egzamin.
Opublikowano
szpilka nie wystaje jest ponizej 1mm :mad2: można wogóle cos do tego dospawać by sie solidnie trzymało???