Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam i mam pytanie jezdze od nie dawna BMW 325ise po przejechaniu 1200 km pokazuje niski stan oleju no i ze trzeba dolac litr dolalem no i po ponownym przekroczeniu tego dystansu znow to samo jest to rok 2005 przebieg 150 tys silnik zalany jest olejem castrol edge 0W-30 dodam ze jezdze w miare spokojnie nie wiem czy udac sie z tym do serwisu moze uszczelniacze sa do wymiany pierscienie a co jeszcze gorzej glowica czy ktos jest wstanie mi pomoc jaki moze byc koszt naprawy moze zmienic olej na inny prosze o porady nie wiem co robic ratunku!!! i z gory dzieki za uwage!!!
Opublikowano

Witam

Ja kupiłem Kanadyjczyka 323i (mam ten sam silnik co ty) i ten sam olej. Auto mam od miesiaca i tez musialem po okolo 2000 km dolac litr oleju. Wcześniej mialem e46 318i Ci i na 25 tys nic nie bral oleju. Nie wiem co zrobić, bo dal mnie to powazny problem. Dzisiaj wyczyścilem szmatka silnik wokół uszczelki pod glowica. Sprawdze ja za pare dni. Bo nie powiecie mi ,ze jest to normalne ,iz silnik tak pali ojel.

Nałogowy wygniatacz asfaltu polskiego.
Opublikowano

to nie jest normalne zachowanie.

jeżeli są uszczelniacze uszkodzone to po dłuższym postoju (np po nocy) po odpaleniu powinien przykopcić na niebiesko.

warto wyczyścić cały silnik i po większym dystansie sprawdzić, jak on wygląda.

Auto powinno bardzo kopcić przy takim piciu oleju na niebiesko.

Opublikowano
ja sprawdzilem w ten sposob;silnik byl rozgrzany zostawilem go 5 min na wolnych obrotach po pieciu minutach przygazowalem no i puscil chmure na niebiesko jutro jeszcze sprawdze po nocy jak sie zachowa narazie dzieki i jeszcze jedno mam pytanko czy orientujecie sie jesli bylyby to uszczelniacze to jaki jest koszt naprawy dodam ze to jest silnik vanos 2,5 rok 2005 218km
Opublikowano
Skoro silnik pali olej 0W-30, to ja bym zmienil ten olej na gestszy i wtedy zobaczyl co bedzie sie dziac.

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

Opublikowano
ok zmienie olej na 5w30 mozna taki zalac? czy 10w30? nie bede mial problemu z silnikiem podobno te nowe silniki sa bardzo czule co sadzicie? dzieki i pozdrawiam :)
Opublikowano
u mnie też , wydawało mi się prynajmniej, że brał olej ale ja dolewałem pół litra na 5tys km, niby norma ale jak zmieniłem olej z 0W30 na 0W40 Edge Sport to prawie wcale nie dolewam, jeżdże raczej spokojnie i głównie po mieście w korkach. Z tym, że mi nigdy nie dymił na niebiesko

pozdrawiam

Krzysiek

Sprzedam do E90 pre lift:

1. Pasek wielorowkowy do benzyniaków N52

2. Lampy komplet ori tył, używane w bdb stanie

Opublikowano

Mialem 530i - tez bral. Poczytalem niemieckie/amerykanskie fora i wszyscy o tym pisza, jezdzisz spokojnie i po trasie bierze malo, cisniesz w miescie (a kto nie chce posluchac R6 w benzynie) bierze wiecej.

Ten typ tak ma. U mnie bral literek na 3-4 tysiace i nic nie dymil.

Lalem 0W40 Sport, jak zaleca strona internetowa Castrola - wiec olej chyba nie ma tu znaczenia. Takze lac i nie przejmowac sie. W silniku jest 6.5 litra, wiec nawet jak litr zabraknie to nic mu sie nie stanie.

Moze lac minerala :idea: , ale pewnie silnik sie rozleci :lol:

Beste Maschine der Welt