Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie w związku z częstym przepalaniem się u mnie styków włącznika STOP. Jeden styk zawsze jest ładny, a drugi zawsze się zwęgla. Po wymianie włącznika światła działają, ale komputer zgłasza błąd "brake lights". Z ciekawości otworzyłem ten sprawny włącznik i widzę, że styki są OK. Obawiam się, że tak jak poprzedni ten pożyje po\ół roku albo i mniej i znowu będę musiał zmieniać. Co może być przyczyną? Bezpiecznik jest sprawny, żarówki nowe.

Mam też inne pytanie. Czy jeśli przetnę wiązkę i przerobię cały ten majdan na przekaźnik(włącznik odpowiadał by tylko za sterowanie przekaźnikiem) to czy w razie czego dowiem się o przepalonej żarówce z komunikatu na zegarach?

Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Może gdzieś jest przebicie. Rozłącz włącznik stop i podepnij amperomierz pod styki 1 i 2. Nie powinno być więcej niż 3.5A. Jeśli występuje trzecie światło stop ok 5A. Można wymontować żarówki i zmieżyć, nie powinno przekroczyć 0.2A. Jeśli przekracza to coś nie tak z lamp control module.

Jeśli chodzi o przekaźnik to możesz go zamontować między ww stykami włącznika.