Skocz do zawartości

e36 316 M43 problem z odpaleniem jak wystygnie...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. Ostatnio przejechałem sie po miescie bardzo ulewny deszcz i na drogach były ogromne kałuże, nie mam dolnej pokrywy silnika...dojechałem normalnie do domu, ale od tamtej pory gdy chciałem go rano odpalic, no nie dało rady, dopiero gdy kolega przyjechał drugim samochodem odpalilismy ja na zaciąg, co też nie było łatwe, strzelala prychała ale wkońcu zapaliła, pochodziła troche złapała temp. i póki była ciepła paliła normalnie...nast. dnia rano to samo dopiero na zaciag...dzisiaj to samo, z rozrusznika tylko tak jakby załapywała ale zapalic nie chce...co może byc przyczyną ?? proszę o Pomoc! BMW posiada sekw. inst. gazowa z bezposrednim wtryskiem ciekłego gazu i odpala tylko i wyłacznie na benz.
Opublikowano
Zacząłbym od sprawdzenia czy instalacja zapłonowa nie jest przypadkiem zawilgocona. Zdejmij kopułkę rozdzielacza i kable wysokiego napięcia, a potem wszystko dokładnie wydmuchaj sprężonym powietrzem. Jeżeli będzie gdzieś wilgoć to najprawdopodobniej właśnie ona będzie przyczyną, a w takim przypadku odpalanie na zaciąg jest nie wskazane bo może dojść do uszkodzenia katalizatora.
Opublikowano
Kopułka?? w M50 też masz jeszcze kopułkę?:D sprawdź świece i przewody WN na początek:) Kiedy ostatnio wymieniałeś przewody wysokiego napięcia?
Opublikowano
wysuszyłem przewody, swiece, czyjnik połozenia wałka rozrządu...i wszystkie inne elektryczne rzeczy które były na wierzchu i po złożeniu ładnie wczoraj zapaliła...alee dzisiaj rano znów problem sie powtórzył, przewody i swiece wymieniane jakies 50t km temu ok (1,5 roku)