Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawa wyglada nastepujaco (tragicznie :cry2: )

Jakies dwa tygodnie temu jade sobie spokojnie po Warszawie i nagle zapalily mi sie kontrolki od ABS i DSC. Nastepnego dnia palila sie juz tylko kontrolka od DSC. Pojechalem do mechanika ktory zajmuje sie moim skarbem ale nie podjal sie naprawy tylko wyslal mnie na diagnostyke. Tam powiedziano mi ze do wymiany jest agregat hydrauliczny DSC. Czesc taka kosztuje w ASO prawie 8000zl a zamiennik tez nie nalezy do najtanszych. Zaczalem wiec szukac uzywanych na allegro ale tam nie ma czegos takiego jak agregat DSC sa pompy i sterowniki. Kumpel powiedzial mi ze to to samo. Ale skad ja mam teraz wiedziec czy rozleciala sie pompa czy sterownik... Na diagnostyce mechanik uzywal nazwy pompa ale na otrzymanym wydruku jest wyraznie napisane "Agregat hydrauliczny DSC". Jestem kompletnym laikiem w tym temacie dlatego prosze Was o pomoc.

Oto moje pytania:

1. Czy na Agregat hydrauliczny DSC sklada sie pompa i sterownik?

2. Czy jesli chcialbym kupic na allegro pompe to jej numer musi byc taki sam jak tej ktora byla wczesniej?

3. Jak sie maja do siebie te numery bo slyszalem cos o jakims kodowaniu jesli by sie nie zgadzaly?

4. Na wydruku z programu ETK mam do wymiany Agregat o numerze 34 51 6 769 536 zas na samej pompie mam numer 34 51 6 757 593 oraz (podobno) numer boscha czyli 0 265 225 005. O co w tym chodzi?

5. Jak myslicie czy wierzyc diagnozie ktora uzyskalem w tym warsztacie czy sprawdzac dalej? Dodam ze podobno warsztat ma dobra opinie.

Prosze o wszystkie dobre rady na ten temat. Dodam tylko ze jestem z Warszawy a moje auto to E39 530i 2001r.

Z gory dzieki :cool2:

Opublikowano

Numer części który podałeś (pokazał komputer na diagnostyce) to numer całego zestawu czyli pompa + sterownik + coś tam jeszcze.

Nie stresuj się odrazu. Najprawdopodobniej padł ci sterownik absu a to koszt ok 1500zł za nowy lub ok 250zł naprawa. Musisz podjechać do warsztatu który zdiagnozuje ci to dokładnie. Jeśli zdecydujesz się na naprawę to jeden z użytkowników tego forum się tego podejmuje.

Poczytaj na forum tematy dotyczące sterownika ABSu.

Opublikowano
Mozecie mi podpowiedziec gdzie sie z tym udac?Bede bardzo wdzieczny :)

Chętnie podpowiemy kto pomoże to dokładnie zdiagnozować, ale nawet nie wiemy skąd jesteś :D

Opublikowano

Napisalem w pierwszym poscie :) Jestem z Warszawy wiec mam nadzieje ze uda sie cos niedaleko ogarnac.

Dzieki za kazda pomoc.Jestem nowy w temacie BMW i troche brakuje mi wiedzy co gdzie i jak :)

Opublikowano

Ok dzisiaj zostala zdiagnozowana usterka - pompa abs czyli czeka mnie wymiana sterownika.

Mam wiec do Was pytanie drodzy forumowicze:

Czy lepiej jest szukac uzywanego sterownika czy regenerowac stary?

U mnie jest sterownik z koncowka 005 i slyszalem ze jest on ciezki do regeneracji.

A jezeli wymieniac na uzywke to czy szukac kompletu (pompa+sterownik), czy samego sterownika?

Opublikowano
Ok dzisiaj zostala zdiagnozowana usterka - pompa abs czyli czeka mnie wymiana sterownika.

Mam wiec do Was pytanie drodzy forumowicze:

Czy lepiej jest szukac uzywanego sterownika czy regenerowac stary?

U mnie jest sterownik z koncowka 005 i slyszalem ze jest on ciezki do regeneracji.

A jezeli wymieniac na uzywke to czy szukac kompletu (pompa+sterownik), czy samego sterownika?

Ale przecież pompa i sterownik to dwie oddzielne rzeczy. Napisałeś że komputer pokazuje usterkę pompy absu a chcesz kupić nowy sterownik.

Napisz dokładnie jaki błąd pokazuje komputer a nie to co ci mechanik powiedział.

Opublikowano

Z tego czego sie do tej pory dowiedzialem wynika ze diagnoza komputerowa nie moze jasno okreslic co jest uszkodzone (pompa ABS czy sterownik pompy ABS) wiec ogolnie pokazuje pompe. W ASO BMW nie mozna kupic samego sterownika lecz komplet. Co za tym idzie na komputerze wyskakuje blad pompy. Najczestsza tego przyczyna jest uszkodzenie sterownika. Sama pompa sypie sie sporadycznie. Nie wiem czy to informacje prawdziwe czy nie ale chyba pojde ta droga i najpierw wymienie albo zregeneruje sterownik a jak dalej bedzie zle to bede szukal pompy.

Pozdrawiam :)