Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, chciałbym dowiedzieć się czy krokowiec w okresie zużycia/starości może źle spełniać swoją funkcję po osiągnieciu przez silnik optymalnej temperatury? U mnie objawy są takie : zimny silnik wszystko ok, gdy temp wzrośnie do normalnej ( miedzy niebieskim a czerwonym) dzieje się tak : dynamiczna jazda, gwałtowne hamowanie, wrzucam luz a wtedy obroty szybko spadaja ponizej 500 i auto gasnie, nie ma problemu z ponownym uruchomieniem ale trzeba pare sekund przetrzymac na ok 1000 i wtedy juz sam sobie trzyma inna jest sytuacja gdy jade dynamicznie hamuje biegami i wrzucam na luz, wtedy wszystko jest ok i obroty trzymaja sie w granicach 700, mieliście takie problemy? pozdrawiam, auto jeździ na benzynie silnik m20b25
Opublikowano
na ogol falowanie w dolnym zakresie obrotow mniej wiecej 500-1200rpm to wlasnie silnik krokowy. czesto pomaga jego czyszczenie jak i kanalow kolektora ssacego oraz przepustnicy. w najgorszym wypadku takie zachowanie silnika moze swiadczyc o jego zuzyciu. jezeli miedzy cylindrami masz roznice w cisnieniu wieksze jak 1 bar to obroty moga latac.
Opublikowano

dziś przeczyściłem krokowiec wyleciało z niego dużo brudu zmieszanego z środkiem czyszczącym, rezultaty :

przed, bieg jałowy obroty ~500 na ciepłym silniku

po zabiegu, bieg jałowy obroty ~1000 na ciepłym silniku i już nie gaśnie

nie miałem okazji próbować jazdy w korku bo dziś mały ruch na drogach ale jutro stwierdze, jak na dzisiejsze próby wielka różnica pomiędzy brudnym krokowcem a a czystym pozdrawiam

Opublikowano
no i fajnie, w skrajnych przypadkach pomaga rowniez calkowite wyczyszczenie ukladu ssacego lacznie z kolektorem ssacym. pozdro