Skocz do zawartości

320d 2000r stuki dochodzące z okolic sprzęgła

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!Mam następujący problem z moją 320d E46 z roku 2000 zakupioną niedawno w Austrii. Problem polega na tym, że przy pracującym silniku słychać miarowe stuki. Kiedy wcisnę sprzęgło, stukanie ustaje. Dochodzi ono ewidentnie z okolic skrzyni lub sprzęgła. Sprawdziłem skrzynię, wszystko jest OK. W Austrii wymieniono sprzęgło i dwumasówkę, ale nie pomogło i się poddali twierdząc, że to pewnie tłoki (??? ale co to ma wspólnego to nie wiem, tyle tylko dowiedziałem się od właściciela). Dwóch mechaników stwierdziło, że dwumasówka jest OK, a do tego jest nowa. Skrzynia chodzi ładnie, po rozebraniu mechanicy nie stwierdzili żadnych usterek.

Myślałem, że to coś w silniku, ale wtedy chyba po wciśnięciu sprzęgła byłoby to nadal słychać, więc już nie wiem co jeszcze mogę sprawdzić. Auto ma udokumentowane 141000KM.

Może ktoś pomóc w tej sprawie? CO się jeszcze mogło uszkodzić? MOże ktoś miał podobny przypadek?

Pozdrawiam serdecznie wszystkich klubowiczów

Opublikowano
,

Edytowane przez yoshimura01

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za pomoc kolego, też doszliśmy do tych samych wniosków, ale gdyby wał korbowy był krzywy to chyba silnik pracując bez skrzyni też wpadałby w wibracje.

Te uderzenia są przenoszone na pedał sprzęgła, to zauważyłem wczoraj jak już zarejestrowałem auto i trochę nim pojeździłem.

W zasadzie jedyną rzeczą, do której teoretycznie można by się przyczepić jest fakt, że wałek wychodzący ze skrzyni ma delikatny luz jak się go mocno szarpnie ręką w górę czy w dół, ale nie wiem czy tak nie powinno być?

Mam jeszcze inne BMW, E30 i tam sprawdzałem przy okazji robienia swapa i też był delikatny luz na wałku, a nie ma żadnych wibracji czy stuków, więc dalej jestem w kropce.

Jakie jest ryzyko, że dwumasówka ma wadę jakąś? bo to mi się wydaje najbardziej prawdopodobne, niestety nie mam tu nikogo żeby pożyczyć i na chwilę przełożyć.

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc

pozdrawiam wszystkich!

Opublikowano
,

Opublikowano

Witam

Mam ten sam problem, słychac stuki przy dodawaniu gazu, pedał sprzęgła drży, a co się okazało- do remontu panewka korbowodowa-też myślałem,że sprzęgło itp ale mechaników dwóch obejrzało, stwierdziło to samo i niestety dziś remoncik ;/

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Witam, niestety ale objaw może wskazywać na pęknięty wał korbowy, niedwno był podobny temat na forum, śledziłem go ale w tej chwili nie mogę go zlokalizować. Wielu użytkowników wersji 136 koni miało podobny problem. Obym się mylił bo koszty są dość spore. W wątku który śledziłem kolega kupował nowy wał korbowy :cry2:
Pozdrawiam
Opublikowano
,

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witajcie ponownie!

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi, sprawa sie wyjasniła-ukrecił sie wał korbowy, wiec był krzywy lub pekniety gdzies.

W zwiazku z tym mam pytanie, czy ktos dysponuje czesciami do tego sinika-walem lub dołem?

pozdrawiam wszystkich

SMIRNOFF