Skocz do zawartości

e39 523i - podłączenie zmieniarki do Business RDS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

jako, że zaczął mnie drażnić kaseciak - a znalazłem tanio sprawną zmieniarkę CD do e39 to pomyślałem, że może ją podłączę.

Auto - produkcja w 1996 roku (nie wiem czy wtedy w ogóle już CD było...)

Radio jakie posiadam: BMW Business RDS - z MID-em i kaseciakiem. Niestety w bagażniku po lewej nie widzę niczego poza kablem "siemens" (szerokie złącze, mniej więcej jak LPT komputerowe) od centralki telefonicznej (tak mi się wydaje, że on od tego..). W związku z tym -> czy da się w ogóle tę zmieniarkę podłączyć do tego auta? Czy może po prostu lepiej poszukać dobrego radia z CD?

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano

Radio mam takie:

http://motoallegro.pl/item1027353376_radio_bmw_e39_buisness_rds_kaseta.html - nie ma na nim tylko tego BC.

Po lewej w bagazniku mam tylko kabel ten siemensowski + podpieta do niego wtyczke jak do anteny (taki gruby chinch jakby).

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Radio mam takie:

http://motoallegro.pl/item1027353376_radio_bmw_e39_buisness_rds_kaseta.html - nie ma na nim tylko tego BC.

Po lewej w bagazniku mam tylko kabel ten siemensowski + podpieta do niego wtyczke jak do anteny (taki gruby chinch jakby).

Przede wszystkim musisz wyjąć radio i zobaczyć czy masz takie wejscie w radiu jak w moim linku wyżej, jak nie to radio nie obsługuje zmieniarki, jak tak to kupujesz w aso kabel, ciągniesz go przez całe auto i podłączasz pod niego zmieniarke

Opublikowano
Dzięki wielkie! Sprawdzę to w weekend:)

BMW - Be My Wife.

Opublikowano

No i nie mam tego kabla:)

oryginal kosztuje 153 złote około, 4,41m długi.

Ktoś już prowadził ten kabel samodzielnie z bagażnika pod radio? (radio ma wejśćie takie jak na zdjęciu). Nie chciałbym tapicerki poniszczyć i może są jakieś "sprawdzone sposoby"

Będę wdzięczny za pomoc!

BMW - Be My Wife.

Opublikowano

Nie musisz niszczyć tapicerki - kabel możesz schować pod tymi listwami plastikowymi. Podważaj delikatnie krawędź tych plastikowych listew (przy samej podłodze/wykładzinie/dywanikach) i tam wsuwaj kabel - jest trochę luzu tam w środku (sam montowałem tak kabel od anteny CB) i sie to łądnie tam schowa. Tym sposobem kabel doprowadzisz aż pod półkę przy kierownicy. Potem możesz rozebrać właśnie tą półkę pod kierą oraz boczek przy nogach/pedale gazu i tam się powinieneś przebić do kabli w stronę radia. Z tyłu z kolei najlepiej wyjąć kanapę/oparcie (chyba, że masz składane to może po złożeniu do będzie widać) tam jest taki tunel na kable, które idą do kufra - tym tunelem przeciśnij powoli kabel. Potem czeka Cię jeszcze rozebranie boczku lewego w bagażniku i dociągnięcie kabla do tylnego lewego narożnika i do zmieniarki.

Pzdr.

Opublikowano

Dzięki za podpowiedź - zbiorę wszystkie niezbędności i zacznę zabawę z montażem:)

Jak będę miał fotografa to może i jakieś DIY zrobię :)

BMW - Be My Wife.