Skocz do zawartości

Przekładka silnika z E36 325 [m50] do E30 325 [m20]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem na etapie przekłądania silnika z E36 325 [M50] do E30 325 [M20]. Posypało sie sprzęgło w E30 M20 i przepływka do wymiany, więc postanowiłem zrobić przekładkę. Mam kilka pytań:

1. Czy wszystkie silniki M50 posiadały immobilizer. Jeśli nie to od którego roku był montowany immobilizer w silnikach M50 (jeszcze nie wiem czy będzie to silnik 2.5 czy 2.8).

2. W przypadku posiadania immobilizera w kupionym silniku M50 co należałoby zakupić w komplecie, żeby nie narażać się na dodatkowe koszty.

Po przeczytaniu paru tematów na ten temat, jeśli ewentualnie nie byłoby tego kompletu rozumiem, że wystarczy oddać ECU do elektronika, który ominąłby immo w sterowniku i po sprawie. Może są inne metody którymi moglibyscie się podzielić. Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Silnik kupiony z E39 2,8 98r. Już sobie poradziłem z całą tą elektryką. WDS, plus schematy z autodaty pozwoliły podłączyć silnik 2,8 98r., z EWS III. Dla zainteresowanych trzeba mieć komplet: komputer + EWS III + pierścień stacyjki + pestka z kluczyka, u mnie jest EWS III więc niema już żadnych wzmacniaczy. Oczywiście dodatkowe kobinacje z przekażnikami paliwa i podłączeniem czujnika temp. na wskaźniki w kabinie (bo są zupełnie różne), niestety zupełnie inny układ obrotomierza więc chyba on nie będzie podłączony (w e30 palec rozdzielacza, w E39 6 oddzielnych cewek) i autko śmiga aż miło Vmax 180km/h, ale jazda bokami jest możliwa swobodnie na drugim biegu. Z trójki można ruszać z miejsca:) Trzeba chyba założyć most z jakiegoś dieselka. Pozdro.