Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy jeśli podcieka olej spod tej uszczelki to może przez nią zasysać lewe powietrze?

Czy jeśli czasami parę minut po odpaleniu mam dymek po prawej stronie silnika który potem ustaje to może to być olej który wydobywa się spod tej uszczelki pokrywy zaworów i ścieka na kolektor wydechowy? Czy to jest niebezpieczne w sensie grozi zapaleniem auta czy można tak z miesiąc jeszcze pojeździć?

Pozdrawiam

Opublikowano
Możesz spokojnie pojeździć miesiąc,jeśli wyciek jest nieduży to nie powinno być problemu z lewym powietrzem.Miałem ten sam problem,wymiana uszczelki pomogła.U mnie lewe powietrze przedostawało się przez uszczelkę miski olejowej,miałem niewielki wyciek oleju z miski,przy prędkości obrotowej powyżej 3 tyś obr/min wywalało olej przez korek wlewu oleju i uszczelkę dekla zaworowego.Ku mojemu zdziwieniu odma odprowadzająca opary ze skrzyni korbowej była w 100 % czysta i drożna.Po wymianie miski olejowej(uszczelnieniu skrzyni korbowej) problem zupełnie zanikł :) Poprostu odma nie była w stanie odprowadzić tak dużej ilości oparów.
Nur bmw e32