Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Od niedawna jestem posiadaczem BMW E34 z silnikiem M50B20 bez Vanosa, rocznik '91. Auto zostało zakupione w 1991r przez 64 letniego pana który trzymał Betke przez 16 lat (2007) i serwisował ją w ASO. Później trafiła do Polski do typa od którego owe autko kupiłem. Przebieg 291tys jest udokumentowany. Instalacja gazowa założona w Polsce '07 sekwencyjna STAG 300-6. Na gazie zrobione 80tyskm. Kupując auto wiedziałem że trzeba przy nim pogrzebać zarówno mechanicznie, jak i przy blacharce (puknięty prawy przedni błotnik).

Mechaniczne sprawy które mnie trapią i szukam odpowiedzi na forach to:

* Auto nie odpala na ciepłym silniku ( sprawa opisana w osobnym wątku - bliska rozwiązania)

* Nierówna praca silnika na jałowym, obroty niby równe ale silnik trzęsie aż żarówki oświetlenia wnętrza mrugają delikatnie !!

* Brak mocy do 3 tys. obr/min, powyżej jest ok !!

* Nie odpala na dotyk, troszkę zawsze kręci !!

* Wyskakuje jedynka ( objaw zauważalny jedynie przy rozgrzanej skrzyni po dłuższej jeździe, tylko podczas ruszania, nie zawsze) !!

Wszystkie opisane objawy występują podczas zasilania zarówno gazem, jak i benzyną.

Narazie nie zauważyłem innych objawów ale z tymi chcę się jak najszybciej uporać. Proszę o sugestie, porady co, jak sprawdzić. ?? Będę wdzięczny, pozdrawiam.

Opublikowano

co do poszarpywania to zdemontuj cewki, rozłóż cewki i fajki, wysusz, przemyj ewentualnie w benzynie;

wykręć świece i jeśli w tulejach na świece jest olej to go wytrzyj (będziesz wiedział o co chodzi jak to zobaczysz), przeczyść świece ew. jak w kiepskim stanie to nowe, a jak nie minie to zapal silnik i ciemnościach będziesz widzieć gdzie latają iskry.

co do ciężkiego odpalanie to możliwe właśnie że to również przez wilgotny układ zapłonowy

pozdrawiam.

Opublikowano

nierówna praca i przygasanie świateł , też z tym walcze , tylko ze u mnie to tylko na benzynie tak jest , pojechałem na kompa i wyszło ze sonda , jednak nic to nie dało

podjedz na komputer moze cos ci wyjdzie

http://img11.imageshack.us/img11/6204/e340211.jpg
Opublikowano
Obroty na ktorych autko pracuje są moim zdaniem za niskie bo to mniej wiecej 600-630obr/min zarowno na gazie jak i benzynie. Jak je regulować?? Czy nie powinno być 750obr/min?
Opublikowano
Wymieniłem dzisiaj filtr paliwa. Był cały skorodowany i na dodatek założony odwrotnie ;/ Od kilku dni jeżdze na samej benzynie z dodatkiem czyszczącym wtryski STP. Mimo mojemu zdziwieniu auto zaczęło odpalać po wymianie filtra za każdym razem. Zimny i ciepły. Dolałem oleju do skrzyni bo było mało (wyciek) i w najbliższym czasie dowiem się czy wyskakuje jeszcze jedynka.
Opublikowano
Jedynka nie wyskakuje. Był to widocznie objaw niskiego stanu oleju. Niestety problem odpalania na ciepłym silniku nie został rozwiązany. Otóż gdy jeżdzę tylko na benzynie to rzeczywiscie problemu nie ma. Jednak gdy auto zgasilem dzisiaj na gazie na ciepłym to nie odpaliło już ani na benzynie z automatu ani normalnie, dopiero na wymuszonym gazie ;//