Skocz do zawartości

Rozpada sie AUTOMAT....? - 730d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pewnien probleam, a mianowicie gdy przelaczam bieg z P na R to slychac i czuc lupniecie. Najpierw zaraz po wlaczeniu na R takie lzejsze, a po 1-2sec drugie mocniejsze( jakby z tylu bardziej przy moscie). Wymienilem gumy przy skrzyni ta z przodu i ta z tylu - ale to nic nie dalo, zupelnie nic. Dodatkowo gdy auto chodzi na P to slychac takie rzezenie, natomiast po wlaczeniu na R lub D rzezenie ustaje. Z kolei na N jest troszke mniejsze..

Jak uwazacie co z ta skrzynia jest nie tak. - Czy tez szlak ja trafia czy moze to cos innego? Moze mial z Was ktos podobne objawy...?

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
witam, mam podobny problem w 725tds strasznie się trzęsie na P i na N i szarpie przy ruszaniu słyszałem ze musze wymienic te poduszki ale boje sie ze to moze nie byc to... (dodam ze stalo sie tak po ostrym ruszeniu na mokrej nawierzchni)
Opublikowano
Dodatkowo gdy auto chodzi na P to slychac takie rzezenie, natomiast po wlaczeniu na R lub D rzezenie ustaje. Z kolei na N jest troszke mniejsze..

Zacznij od dolewki oleju. Jak Ci wejdzie ponad 0,5 litra, to i rzężenie zniknie i pewnie szarpnięcia się uspokoją...

Opublikowano

Miałem podobny problem z moją skrzynią biegów(5hp24).Mianowicie po zmianie biegu z P na D po około 1 sek. pojawiało się gwałtowne szarpnięcie i trzask z układu napędowego,tak samo było przy zmianie na pozycję R.Jednak cały problem minął wczoraj po wymianie oleju w skrzyni. Skrzynia pracuje płynnie bez jakichkolwiek szarpnięć i stuków.Po prostu rewelacja.Zalałem swoją skrzynię olejem Castrol Transmax Z.Weszło ok 7.5 litra.

A podobno się nie wymienia.......

Opublikowano
Jednak cały problem minął wczoraj po wymianie oleju w skrzyni. Skrzynia pracuje płynnie bez jakichkolwiek szarpnięć i stuków.Po prostu rewelacja.Zalałem swoją skrzynię olejem Castrol Transmax Z.Weszło ok 7.5 litra.

A podobno się nie wymienia.......

Jasne, że się wymienia i to nie rzadziej niż co 100tys. Natomiast szarpnięcia i pojękiwania skrzyni są zwykle spowodowane nie tylko starym olejem, ale przede wszystkim jego zbyt niskim poziomem. Bywa po pewnym przebiegu, że skrzynia automatyczna zaczyna gubić olej i gdy te ubytki są minimalne, to dla użytkownika są w ogóle niezauważalne, natomiast taki minimalny wyciek może spowodować, że po jakimś czasie w skrzyni zaczyna brakować litra, a czasem nawet więcej oleju. Wtedy dolewka czyni cuda...

Opublikowano

W mojej skrzyni poziom był a jednak szarpała.Po mojemu olej stracił swoje wlaściwości a hydraulika w skrzyni jest dość czuła na zmianę gęstości oleju.A

Co do wymiany to TIS-ie jest napisane żeby nie wymieniać

.