Skocz do zawartości

320i Silnik szarpie muli i śmierdzi benzyną.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka.

Ostatnio pisałem na ten temat w tym temacie

viewtopic.php?f=68&t=125826&hilit=%C5%9Bmierdzi+benzyn%C4%85

Dzisiaj połączyłem do tego problemu następny i jakoś układa się to w całość.

Konkretnie, przyczyną tego smrodu paliwa i ubytków w baku ( duże spalanie) może być następujące zachowanie silnika.

Gdy rano odpalę to troszkę potrzęsie, szklanki postukają jakieś 4 sekundy i9 trzyma obroty. Lecz gdy wcisnę pedał gazu silnik podkręca się po jakiś 1.5-2 sekund. Gdy mocniej wcisnę pedał gazu to mocno śmierdzi paliwem (obojętnie gaz czy benzyna) zauważyłem jeszcze że czasem z pod silnik bliżej fotela kierowcy pokapie kilka kropel paliwa. Gdy zdecyduję się na jazdę i ruszam to wszystko jest ok. Trochę wolno zchodzi z obrotów ale jest ok. Gorzej jak jadę na jakimś biegu nieważne 1,2,3,4,czy 5 jak wcisnę pedał to słychać tylko zassanie powietrza i przyśpiesza dopiero po 3-4 sekundach. :/. Na gazie jest wszystko ok tylko trochę dużo pali. Dzieje mi się to od jakiś dwóch tygodni, ale dopiero teraz połączyłem to w całość :). Nie wiem co jest nie tak. Na pewno nic z tych rzeczy jak np. świece filtry przepływka i pompa paliwa ( są nowe). Zauważyłem jeszcze że ubywa mi trochę płynu chłodniczego. Z rury wydechowej pluje mi jakby niedopaloną benzyną ( o dziwo jak jedzie na gazie to też, ale nie tak mocno). Proszę o pomoc bo nie chce za bardzo inwestować w to co jest sprawne, a dojście do tego problemu po nitce do kłębka może trochę kosztować. Szukałem tego na forum ale nic co mnie satysfakcjonuje nie ma. Jak ktoś miał podobną historię i ROZWIĄZAŁ problem proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano

Wymien filtr paliwa.

Z rury wydechowej pluje mi jakby niedopaloną benzyną

Mozliwe ze wtryski leja

gdy wcisnę pedał gazu silnik podkręca się po jakiś 1.5-2 sekund.

takie objawy daje zle ustawiony czujnik polozenia przepustnicy

czasem z pod silnik bliżej fotela kierowcy pokapie kilka kropel paliwa.

jakas nieszczelnosc, mozliwe ze tamtedy wywala nadmiar paliwa. Sprawdz to na kanale, niech ktos mocno przygazuje a ty patrz skad kapie

Opublikowano

Kolego pod fotelem kierowcy jest filtr paliwa jeżeli tam kapie to znaczy że jest nieszczelność

nic dziwnego że auto szarpie i nie wkręca się jak nie ma ciśnienia paliwa

Opublikowano
takie objawy daje zle ustawiony czujnik polozenia przepustnicy

A da się to jakoś sprawdzić??

Mozliwe ze wtryski leja

a czy to można jakoś sprawdzić???

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.