Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam bmw 318d i moj problem pojawil sie dzisiaj a mianowicie, po przekreceniu kluczyka zapalaja sie wszystkie lampki i po nagrzaniu sie swiec mozna odpalic samochod i wszystko jest ok, natomiast zdarzy sie ze po przekreceniu kluczyka nie zapali mi sie lampka od silnika i zaraz wszystkie gasna wyswietla mi tylko komputer ile mi zostalo do przegladu oraz nie moge w tym przypadku odpalic auta. Co moze byc przyczyna ??? Zastanawiam sie czy to moze byc juz slaby akumulator ??
Opublikowano
miałem to kiedyś u siebie, raz na jakiś czas powiedzmy 1/20 prób odpalenia po przekręceniu kluczyka w pozycje rozruchu nic się nie działo. Powód jest prosty, a mianowicie są to wyrobione szczotki rozrusznika. Czasami się ustawią że się po prostu coś tam nie zwiera i auto się nie odpala. Koszt naprawy jakieś 200zł.

...::: Banditen Motoren Werke :::...

Dlaczego BMW?? Bo przedni napęd jest dla małych dziewczynek ;P

Opublikowano
Co do tego mojego problemu to czy napewno moga byc szczotki poniewaz w sytuacji kiedy wszystkie lampki mi zgasna to przy przekreceniu kluczyka slychac ze kreci caly czas ale nie zapala. Jak to szczotki to bede dam to do naprawy.
Opublikowano

hmmm... a rozrusznik kręci się normalnie? bo wiesz u mnie było tak że 20 razy normalnie a 21 chciałem odpalić i cisza. Ściągnij Sobie z neta książkę "sam naprawiam" i tam na stronie 84 i 85 są wypisane możliwe awarie związane z rozrusznikiem i ich przyczyny ( około 25).

Jeżeli obraca się rozrusznik a silnik nie zapala to powody są wypisane następujące:

1 rozładowany akumulator :) nie podejrzewam Cie o taką awarię

2 szczotki węglowe nie przylegają do komulatora, są zaciskane w prowadnicach, są zużyte, pęknięte, zaolejone, zanieczyszczone

3 niewłaściwa odległość między szczotkami a komulatorem

4 komulator ma wyżłobienia lub jest nadpalony/zanieczyszczony

5 brak napięcia na zacisku "50"

6 uszkodzony wyłącznik elektromagnetyczny

obstawiam u Ciebie 2 i 3 lub w najgorszym wypadku 6 w każdym wypadku koszt jest ok 200-300 zależy ile tam mechanik z Ciebie zdziera.

pozdrawiam

...::: Banditen Motoren Werke :::...

Dlaczego BMW?? Bo przedni napęd jest dla małych dziewczynek ;P