Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam silnik 1.6 m43 dzisiaj byłem u gazownikow lokneli i powiedzieli ze maga wstawic wtrysk gazu cena 3100 cena mi odpowiada, ale jak to jest z komputerem od gazu czy ona sam sie przystosowuje czy trzeba kopiowac mape wtryskow z benzynki obrobic to i wtedy bedzie dobrze??Nie chcem zeby ten mały silniczek stracił moc bo to bedzie tragedia dla mnie!
Opublikowano
Jeśli zdecydowałeś się na instalacje gazową sekwencyjną i zostanie ona poprawnie założona to samochód nie będzie słabszy. Wtrysk gazu tak jak napisałeś powinno sie ustawiać na podstawie mapy wtrysku benzyny i na jej podstawie powinna być programowana mapa wtrysku gazu,a w każdym razie u mnie tak robili. I tak się powinno robic,najważniejsze żeby firma, u której zdecydowałeś sie na montaż znała sie na montażu instalacji w beemkach, a nie uczyła sie montażu na twojej. :cool2:

Jeśli BMW jest chorobą ,to ja nie chcę wyzdrowieć.

Mój mały czarny Diabełek 323Ti compact

Opublikowano
Z tego co wiem to instalacji Prinsa nie ustawia się i nie programuje na podstawie mapy wtrysku benzyny ,ponieważ instalacja korzysta bezpośrednio własnie z mapy benzyny komputera sterujacego pracą silnika na benzynie.Poprostu podczas rozwoju tego systemu producent wyszedł z założenia, że producent pojazdu najlepiej wie jak należy zarządzać zasilaniem pojazdu w paliwo. Dlatego też, zrezygnowano z dawkowania LPG na podstawie odczytu wskazań czujników pojazdu. Najprostszym a jednocześnie najbardziej skutecznym rozwiązaniem okazało się wykorzystanie sygnałów sterujących wtryskiwaczami benzynowymi. Sygnały te są wynikiem reakcji kontrolera wtrysku benzyny na aktualne zapotrzebowanie energetyczne silnika.

Opublikowano
cos za tanio ci powiedzieli za ten wtrysk! Jakiej to ma byc firmy? uważaj zeby nie chcieli ci zakładac tej polskiej składanki bo o tym słyszałem ze to jest :duh: Ja własnie przerabiam temacik wtrysku bo chce założyć do swojej 316(m43) i z tego co sie zorientowałem i zaciągnąłem opini to najlepszy jest prins-tu nikt nie ma złudzen począwszy od gazowników a skończywszy na użytkownikach tych instalek, na drugim miejsu jest LANDI RENZO ( on ma juz swoj komp i mapy zapłonów ale podobno chodzi b.dobrze). Takze pamietaj o jednym lepiej dopłacic te kilka groszy, miec instalke firmowa i miec swiety spokój- wiem cos o tym,uwierz mi bo miałem 3 samochody na gaz :twisted2:
DARK SIDE OF POWER!
Opublikowano
Z tego co wiem to nie ustawiali tego korzystajac z hamowni ,chociaz nie wiem czy hamownia jest wogóle konieczna w ustawianiu mapy gazu.Firma w której instalowałem do "AND-DAR "w Dąbrowie Górniczej i napewno nie maja odziałów w innych miastach.W swoim mieście musisz poszukać takiego , który nie po raz pierwszy zakłada gaz do beemki.Przy zakładaniu instalacji nie tylko liczy się cena ale też i doświadczenie instalatora w zakładaniu instalacji w beemkach.

Opublikowano

witam!!!

jakiś czas temu również pytałem o e-g@s, niestety bez odzewu.

z tego co zdążyłem się zorientować to jest to włoska instalacja i działa na podobnej zasadzie co prints (również nie trzeba wgrywać żadnej mapy). domyślam się, że jeśli białystok i e-g@s to firma ADIS. jak u nich byłem to chwalili mi to pod NIEBIOSA!!, twierdząc że zamontowali tego kupę i żadnych reklamacji jeszcze nie było.

no i właśnie to wydało mi się dziwne. po za tym z tego co zdążyłem się zorientować to oni montują gaz niecałe 2 lata, więc wielkiego doświadczenia nie mają.no na forum zero reakcji (więc chyba to taka rewelka nie jest bo ludziska by coś wiedziały) - reasumując ja sobie dałem na wstrzymanie.

szukam kogoś bardziej doświadczonego.

P.S. daj znać jak na coś się zdecydujesz, no i napisz jak to lata?

Opublikowano
cos za tanio ci powiedzieli za ten wtrysk! quote]za wtrysk gazu to cena chyba normalna jakby to byla sekwencja a nie jest chyba to tanio
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mapę wtrysków gazu programuje się tak, żeby komputer benzynowy nie odczuwał różnicy przy pracy na benzynie i LPG. Krótko: czasy otwarcia wtryskiwaczy benzynowych określane przez komputer benzynowy muszą być identyczne przy pracy na benzynie i LPG. Wtedy instalacja pracuje praktycznie niezauważalnie.

Trzeba wziąść pod uwagę fakt, że to jest BMW i że dysponuje również mapą adaptacyjną, więc drobne nierównomierności są szybko niwelowane.

Co do spadku mocy, to jest zawsze, ale... przy dobrze zaprogramowanym i założonym wtrysku LPG jest to praktycznie niezauważalne. Parę pojedynczych koników róznicy nie robi przy stadzie liczącym ich ponad 100.

Kai