Skocz do zawartości

[E36] Hamulce na przód i tył P&P

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym się spytać jakie zaciski hamulcowe i jakie tarcze, jeśli zastosuje się konkretne zaciski można założyć do BMW E36 Coupe TYLKO P&P, żadnych adapterów. Wiem, że:

- E46 330i/330d (325x25) zaciski i tarcze pasują P&P na przód, na tył chyba musi być jeszcze inna piasta, gdy chce się mieć, bo przecież szczęki mają większą średnicę

- E31 4 tłoczkowe aluminiowe BREMBO, nie wiem jaka tarcza na przód, tył nie wiem czy jest dostępny z tych aut P&P do E36

Teraz niepewne info, które muszę potwierdzić lub zdementować:

E32 750i przód 4 tłoczkowe ATE stalowe rozstaw śrub mocujących zacisk do zwrotnicy wynosi 120mm, dystans tarczy do E32 wynosi 48mm, (34116757746 324X30), też pasują P&P do E36 na przód, jeśli TAK to jakie tarcze założyć trzeba do tego??????????

Edytowane przez sulek

Opublikowano
Z e32 niepasuja z e31 pasuja ale na zzwrotnice od M3 bez adapterow to tylko z 330 albo BREMBO BBK ale to jest hebel na adapterze :mrgreen:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
  • Autor

Czemu twierdzisz, że nie pasują te od E32?? Skoro te zaciski (E32 4-tłoczkowe stalowe ATE) mają rozstaw 120mm, to muszę tylko kupić zwrotnice od M3 E36, teraz pytanie jakie tarcze i klocki hamulcowe zastosować? Znając życie tarcza od M3 E46, ale jakie klocki, co do tarczy też nie jestem pewien.

http://www.bmw-syndikat.de/bmwsyndikatforum/topic124679_Bremsenupgrade_BMW_E36,_Vorderachse_3er_BMW_-_E36.html

Na stronce jest chyba, że to P&P (punkt 2.2.2)?? Jeszcze nie siadłem nad tłumaczeniem.

Opublikowano
Duzo czytalem o tych plug ale ale rozstaw srub mocujacych to jedno odsadzenie tarczy to drugie wiec albo 330 albo zabawa a zwrotnice od M-ki sadosc drogie juz lepiej zrobic adapter :norty:

Opublikowano
  • Autor

Mam u siebie akurat heble z E46 330i/330d 325x25 i to było P&P.

Teraz już chodzi mi tylko o samą wiedzę, montując zwrotnice od M3 E36 zyskuję rozstaw 120 mm i mogę założyć zaciski od E31 4 tłoczkowe aluminiowe BREMBO, bądź od M5 E34 4 tłoczkowe aluminiowe BREMBO. Do każdych z nich montuje się tarcze M3 E46 325x28?? Jeśli w tym zdaniu jest błąd popraw mnie.

Teraz znalazłem na stronie niemieckiej syndykat.de - mądra strona, że również montując zaciski E32 750i 4 tłoczkowe stalowe i tarcze M3 E46 325x28 też będą pasować do E36 na przód. E31 zaciski pasują - wiadomości ze stronki, od ciebie i już nie pamiętam z jakiegoś innego źródła. Zaciski od M5 E34 4 tłoczkowe aluminiowe BREMBO i tarcze M3 E46 325x28 to wiadomości od gościa pawelo_m3gt, który wystawił kiedyś taki zestawik na sprzedaż.

Jeśli gdzieś jest jakiś błąd lub coś wiesz więcej niż ja to podziel się wiedzą.

Opublikowano
Z e32 nawet bym niechcial bo sa ciezkie te hamulce :8)

Opublikowano
  • Autor
Wiem, zaciski są stalowe, więc cięższe od tych BREMBO aluminiowych, z tego co wiem montowanych w E31 oraz w E34 M5, z tym, że jest to rzadko spotykany gadżet stąd moje zainteresowanie tym.
Opublikowano
Wiem, zaciski są stalowe, więc cięższe od tych BREMBO aluminiowych, z tego co wiem montowanych w E31 oraz w E34 M5, z tym, że jest to rzadko spotykany gadżet stąd moje zainteresowanie tym.

Hamulce to nie gadzet to ma dzilac i miec niska wage :twisted:

Opublikowano
  • Autor

Ja pisze o sprawach technicznych, a tu o dyrdymałach. Chcę zweryfikować swoją wiedzę na ten temat. Gadżet to taka przenośnia. Tarcze z M3 E46 mają taką samą wysokość jak te do E36. Dalej zadaje to samo pytanie??

Teraz już chodzi mi tylko o samą wiedzę, montując zwrotnice od M3 E36 zyskuję rozstaw 120 mm i mogę założyć zaciski od E31 4 tłoczkowe aluminiowe BREMBO, bądź od M5 E34 4 tłoczkowe aluminiowe BREMBO. Do każdych z nich montuje się tarcze M3 E46 325x28?? Jeśli w tym zdaniu jest błąd popraw mnie.

Opublikowano

Tarcza e36 ma 315 mm ta z e46 to plywajaca tarcza 325 mmlub w wersji csl 345 mm

resta w teori ok ale nie mialem w reku i nie przymierzalem zostaje kwestia odsadzenia tarczy

Opublikowano
  • Autor
No i wszystko jasne, pięknie dziękuję. Na stronce brakes.pl są pokazane wszystkie wymiary tarczy łącznie z wysokością :)
  • 4 lata później...
Opublikowano
Ja mam problem z doborem hamulców do swojego wynalazku. Musze miec tarcze z otworami 5x120 i do tego potrzebuje zaciski z recznym (bebnotarcze nie wchodzą w gre). Przerabiał już ktoś taki temat ? Może zaciski z innej marki np. vw ? Adaptery i tak musze zrobic ale mam zagwózdke jak dobrac tarcze bmw i zaciski xxx.