Skocz do zawartości

Przerzucenie obrazu z wbudowanego monitora na dodatkowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pytanie czysto teoretyczne, czy jest możliwość odłączenia monitorka wbudowanego oryginalnie (zarówno małego jak i 16:9) i podpięcia obrazu pod inny monitor? Planuję zamontować a aucie carpc z dotykowym ekranem 9" montowanym na środku przed nawiewami. Jednak zeby miało to estetyczne ręce i nogi musiałbym kupić wersje e38 bez jakiegokolwiek monitora, wtedy poprostu wmontowałbym dotykowy i po sprawie. Ale patrze od kilku mcy na oferty sprzedaży i widze ze bardzo ciezko bedzie mi znaleźć egzemplarz nie posiadający żadnego monitora jednocześnie mający wszystko inne co mi do szczescia potrzebne. Wszystkie auta które by mi odpowiadały mają juz wbudowany ekran. Dlatego najprostszym wyjściem byłoby zaklejenie oryginalnego i wbudowanie dotykowego przerzucając wyświetlany obraz z oryg na dotykowy. I byłby gdzieś przełącznik którym mogłbym przerzucać się pomiędzy obrazem z PC i obrazem z komputera pokładowego.

Jak wy to widzicie?

Pozdrawiam

Opublikowano
Powiem tak... Nie wiem czy znajdziesz taki samochód bez monitora ale całą instalacją... Myślę, że co najwyżej jakiś niekompletny, niefachowo przerobiony. Jeśli monitor już jest to był moduł wideo, specjalna wiązka. Po prostu nie montowali w fabryce tych elementów gdy nie było monitora bo po co? Sugerowałbym Ci, abyś zostawił ten monitor co już jest, wszedł na wejście AUX na module wideo z innym źródłem wideo (dvd np) podzielił na spliterze sygnał wideo i puścił go na stałe na ten monitor z tyłu który chcesz zamontować a na przodzie włączałbyś jakbyś chciał. DVD może być sterowane z pilota w kabinie i kto wie czy to nie najsensowniejsze. Zostaje kwestia kabli choć tu myślę że przez otwór w kanapie z tyłu (tam gdzie skisack) i pod podłogą (dywanem) można by to do tego monitora puścić... do zrobienia jak myślę. Życzę powodzenia... Sam się do czegoś takiego przymierzam :) Monitora z przodu raczej nie zastąpisz w prosty sposób.... bo do tego fabrycznego jest specjalna wiązka i specjalna fabryczna wtyczka... Tam sygnał wideo nie idzie po czinczu czy jakiejś innej standardowej końcówce
Opublikowano
Monitora z przodu raczej nie zastąpisz w prosty sposób.... bo do tego fabrycznego jest specjalna wiązka i specjalna fabryczna wtyczka... Tam sygnał wideo nie idzie po czinczu czy jakiejś innej standardowej końcówce

No właśnie całe halo o zastąpienie tego monitora. Nie ma gdzieś jakichś schematów wtyczki? Jakby znaleźć które piny są za obraz, przerobić to jakoś na chinche czy rca i włączyć w moj dotykowy monitor? Wydaje mi sie ze da rade, pod warunkiem ze bede wiedział ktory kabelek we wtyczce wyświetlacza jest czym ;)

Jedno co wiem to że nie bedzie łatwo, ale nikt nie powiedzial ze ma być ;) mam jeszcze sporo czasu do kupna auta, sproboje sie rozejrzeć za tego typu schematami.

Pozdrawiam