Skocz do zawartości

320 d 136 km sedan - szum przy przedniej bocznej szybie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam mały problem i w miarę możliwości proszę o pomoc.

Otóż w moim e 46 99r. sedan przy szybie od strony kierowcy powyżej prędkości 90, 100 km/h słychać szum wiatru. Nie jest może specjalnie głośny ale przy dłuższej trasie, szczególnie przy wyższych prędkościach jest troche denerwujący.

Szum pojawił się po naprawie mechanizmu opuszczania szyby i mam wrażenie że występuje mniej więcej z tylnej strony na wysokości ucha kierowcy, chyba w miejscu stylania się górnej krawędzi szyby z górną uszczelką. Wcześniej tego nie było i nie ma tego problemu po drugiej stronie - od strony pasażera. Nie pomogło smarowanie sylikonem w spreju.

Mam wrażenie że od tej strony szyba jest jakby troszkę za nisko (pewnie ok 1mm a może mniej) i w związku z tym może nie dochodzi do końca.

I tu pytanie jak to naprawić?

Czy w grę wchodzi tylko wymiana uszczelek, czy może jest jakiś sposób na wyregulowanie szyby. Wydaje mi się że uszczelki są w miarę w dobrym stanie.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdr.

Opublikowano

Witam,

Mam dokładnie to samo :) W tym tygodniu jadę do mechanika, mówił że trzeba rozebrać tapicerkę i pewnie coś przesmarować.

Mówił że widział już coś takiego i mechanizm powinien być dobry, kwestia regulacji i przesmarowania.

Opublikowano
Gdybyś po wizycie u mechanika dowiedział się coś więcej daj znać proszę. Daj znać co mechanik zrobił i czy pomogło, ewentualnie co regulował i smarował. Będę wdzięczny. Trochę ten szum denerwujący.
Opublikowano

Mechanik nie zrobi nic innego jak tylko zdejmie boczek i gąbkę z drzwi i sprawdzi czy szyba idzie w pionie i czy coś jej nie blokuje. Właściwie to regulacji nie ma żadnej, jest tylko 1 śruba mocująca uchwyt szyby do prowadnicy i tylko ona mogła się poluzować.

Mechanik musi z czegoś żyć, ale takie proste czynności zrobisz w pół godziny do godziny na śweżym powietrzu delektując się browarkiem za zaoszczędzoną kasę.

No i jak coś sie zrobi samemu to duża satysfakcja i można potem komus doradzić.

Pozdrawiam, Hary.