Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na zdjęciach widać tylko drobne naleciałości "musztardy" co jest normalnym zjawiskiem przy obecnych różnicach temperaturowych. Gorzej by było gdyby wyglądało to jakby cała klawiatura została w takiej musztardzie umoczona.

Gdy woda w takiej sytuacji dostaje sie do oleju, to przy silnikach M20 jest to pęknięcie głowicy pod wałkiem rozrządu wzdłuż wałka, choć nieszczelności uszczelki pod głowicą też powodują przeciskanie się płynu chłodniczego do kanałów spływowych oleju.

Opublikowano
tak ten nalot sie powiększył .. wogóle jest dziwna sprawa bo raz jest kawa w oleju a raz jej nie ma to cieknie momentami :) co doprowadza mnie do furi... z tego co wiem to tego pękniecia nawet spawać sie nei da .... kaplica ...:) a głowica pasuje tylko od 2,5 litra...
kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5
Opublikowano
znalzałem na allegro głowice ta sama pasuje do 2 L i 2,7L to dlaczego od 2,5 litra jest taka wyjątkowa?
Opublikowano

Uważaj proszę z głowicami.

Od silnika 2.0 głowica wyglada identycznie, ale różni się średnicą grzybków zaworów - sa mniejsze.

Od silnika 2.7 głowica również jest podobna i zawory są takie same, ale nie ma wykonanego w niej smarowania 2, 4 i 6 podpory wałka rozrządu

Opublikowano

o dzięki za konkretne informacje teraz wiadomo o co chodzi :) ja ostatnio głowice to w garbusie przerabiałęm ale tam to co sie nie wsadziło to pasowało :) z tego co pamiętem to pojemność tylko skokiem tłoka sie rózniła :)

jeszcze raz dzięki za info mam jeszcze nadzieje ,że wyciek który znalazłem wzdłuż gowicy po 3 stronach głowicy to 13 długości to oznaka nie dokręcenia .ale głowice i tak będe szukał na zapas bo to słaby punkt ... niech leży i czeka :)

Oczywiście dam znać co i jak jak mechanik sciągnie głowice do tego czasu nie bede mógł spać :) ale jak juzsie wyklaruje opisze swoje obserwacje z 6000 km co i jak następowało :(

Pozdrawiam

Opublikowano

no i znalazłem od 2.7 litra dziś jade obejrzeć :) numerów facet nie podał przez tel bo nie znałale jak pasuje od super ety to pasuje :)

Pozdrawiam i dzięki za wsparcie