Skocz do zawartości

320i skośnie ustawiona kierownica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Otóż mam taki mały problem,mam ustawioną skośnie kierownice względem kół.Jade prostą drogą ,a kierownica nie jest prosto lecz ustawiona skośnie lekko w prawo.Wszystko było idealnie i nawet nie wiem jak i kiedy to sie stało :) czy od dziur na drodze ? chyba że od uderzenia lewym kołem w krawężnik :) no i mam pytanie czy to może być tylko zbierzność do ustawienia ? czy może coś poważniejszego ?
Opublikowano
Może być zbieżność, ale bardzo prawdopodobną usterką jest uszkodzona tuleja pływająca w tylnym wahaczu. Tą tuleją jest przymocowany górny wahacz do koła. Możesz zdjąć koło i sprawdzić stan gumy w tej tulei. Jak jest przerwana to na pewno to. Po dłuższej eksploatacji zacznie ci stukać w tylnym kole.
Opublikowano
Tuleja tylnego wahacza? Raczej bym powiedział że na dziurach się prędzej wysypała tuleja przedniego wahacza i przez to zbieżność uciekła. Wiadomo że można kierownicę zdjąć i przykręcić żeby była prosto ale to nie jest rozwiązanie, jedź na szarpaki i zobaczysz czy jakieś sworznie, tuleje wysypane, wymień co trzeba i jedź na zbieżność.
Opublikowano
Miałem takie same objawy.Przyczyną tego bylo yszkodzenie tulei tylnego wahacza w progu,zwyczajnie wahacz wysunół sie do wewnątrz auta i kolo stało cut szkosem do kierunku jazdy.
Opublikowano
  • Autor
Dzięki za zainteresowanie :) byłem na przeglądzie zawieszenie i sworznie do wymiany a potem zbierzność