Skocz do zawartości

BMW E21 1976 czy 1982 - Jak sprawdzić który rok?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jest to mój pierwszy post na forum więc chciałbym się krótko przedstawić. Nazywam się Damian, pochodzę z małej miejscowości na wschodzie kraju ;) i jestem miłośnikiem klasycznych samochodów.

Mój problem polega na tym, że mam okazję kupić w niezłym stanie (blacharka, silnik, zawieszenie) samochodu, BMW modelu E21 po okazyjnej cenie nie przekraczającej 1000zł. Niestety coś z nim jest nie tak, ponieważ nie wiem do końca z którego jest roku. Karoseria wskazuje na rocznik po liftingu, prawdopodobnie 1/1982, na metce przy pasie jest także 1/1982, kokpit po liftingu natomiast z numeru VIN wychodzi co innego:

Chassis number 5800685

Vehicle code 2711

Series E21

Model 316

Body type saloon

Catalog model ECE

Production date 1976 / 12

Engine M10

Transmission Manual

Steering Left

Catalyzer NONE

Pytanie jest następujące, o co tutaj chodzi? :) Czy jest możliwość, że to jakiś błąd w serwisie http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi ? Czy jest możliwość że ten model to jakiś składak, jeśli tak to powinny być widoczne jakieś spawy prawda? Niestety nie mam zdjęć. BMW stoi u znajomego przez jakiś czas, na dniach mogę zrobić zdjęcia konkretnych podzespołów jeśli ktoś mógłby pomóc.

Prosiłbym o sprawdzenie numeru VIN przez kogoś obeznanego.

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja mam E21 z 1977 roku i podobny problem. Numer silnika i karoserii ten sam, wbity rok 1977, a pasy, deska, itd już po lifcie. Rozwiązanie jest tylko chyba jedno. To przeszczep. Ale za 1000zł to dobra cena do wzięcia na części tego auta, bo żeby z niego zrobić youngtimera z zachowaniem reguły powrotu do stanu fabrycznego to szkoda czasu i pieniędzy. Ja doszedłem do tego trochę za późno, więc jedyne co zostaje to zrobić ładne auto, które łączy klasykę i odrobinę nowoszesności (tak się pocieszam :))
Opublikowano

Ja sugerowałbym się raczej numerem VIN, ale nigdy nic nie wiadomo. Kolega Maciek zamieszczał już w którymś temacie wszelkie różnice w detalach w poszczególnych rocznikach, więc może tędy droga... Jeśli ktoś robiłby przeszczep, to wątpliwe aby wymienił wszystkie detale. Sprawdź z których lat produkcji pochodzi większość detali i może w ten sposób ocenisz czy jest to wersja przed czy po liftigu.

link: http://www.bmwe21fansclub.it/bmwe21/articles.asp?id=41&page=2

P.S

Jeśli link by nie działał to wklej do wyszukiwarki, bo zamieszczam linka pierwszy raz na tym forum, więc nie mam pewności czy robię to prawidłowo. :wink: