Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ostatnio postanowilem zajrzec pod tylną kanape mojego niedawno nabytego 525 TDS (95r). Zaciekawilo mnie ze do akumulatora podlączony jest jakis dziwny wężyk... Czy ktos moglby mnie oswiecic czemu ow wezyk sluzy?? Do mierzenia poziomu elektrolitu ? W poprzednich swoich autach z takim rozwiazaniem sie nie spotkalem.. No coz ale BMW caly czas mnie zaskakuje ;-)
m62, V8, 245 km
Opublikowano

witam.

ten weżyk odprowadza gazy powstałe w akumulatorze na zewnątrz samochodu - żeby się pod kanapą nie zrobiło małe "bum" po jakimś czasie :8)

Powinien być wetknięty w dziurkę w podłodze.

Akumulatory nowe - nowej konstrukcji już nie mają takich wężyków - bo podobno są niepotrzebne :?

pozdro

Czemu BMW ??? - wiem, ale nie powiem .....
Opublikowano
Jeśli ów weżyk jest do akumulatora to pemnie jest on do tego żeby elektrolit nie wylewał sie na podłoge pod fotelem to bedzie sie przelewał na zewnątrz a wylewnie elektrolitu moze nastąpic podczas ładowania lub spieprzonego alternatora dającego za dużo volt. pozdrawiam
Opublikowano

Wezyk ma za zadanie odprowadzac nadmiar gazow (w szczegolnosci wybuchowego w mieszaninie z powietrzem wodoru) na zewnatrz pojazdu.

Wezyk nie ma nic wspolnego z elektrolitem ani tym bardziej! jego wylewaniem na zewnatrz.

Odpowietrznikow nie posiadaja tylko akumulatory zelowe - ja mam

nowiutka baterie oryginalna BMW (nie wiem kto to dla nich robi,

chyba VARTA) i ona taki odpowietrznik posiada wiec go podlaczylem.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl