Skocz do zawartości

e36 323 swap na 323/328/ lub M54 3.0i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
MAM do kupienia ladne e36 323i sedan z padniętym silnikiem- wiadomo że najprościej byloby znów wsadzić m52 323i ale wolałbym mieć trochę więcej mocy. Jak jest ze swapem na wyżej wymienione silniki. Na 2.8 to raczej można zrobić w domowym zaciszu? A jakiesz koszty mogą być zmontażem 3.0i przez jakiś dobry warsztat
Opublikowano
Wiesz jak chcesz M52b28 to wszystko pasuje bo to tylko inna pojemnośc ale jak chcesz 3.0 to masz na myśli chyba albo s50b30 albo 8 cylindrówke z e39,e34 bo 3.0 to już po niekąd 8 cyl.. najwygodniej to wsadzić M52b28 bez rzeźbienia Choć i musisz pamiętać że masz dwa typy sterowników siemens i bosh. Siemens działa na sondach tytanowych a bosh na zwykłych 1 voltowych
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
Kolega ma na mysli M54b30 to jest R6 i tez ladnie wchodzi lapy silnika z e46 i idzie to spasowac problem jest z zamocowaniem skrzyni 6 i trzeba zmajstrowac wal :norty:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
poczytalem już trochę na innych forach i jeśli kupie to e36 to bedę lokowal w niej M52B28 jest to najłatwiejsze i mało kosztowne porównaniu z M54b30. z tego co wyczytalem dozmiany sam silnik i wszystko pasuje. Najbardziej boje się o elektronikę i kabelki że mogę sobie z tym nie poradzić. Ma ktoś jakiś dobry link ze swapem m52b25 na m52b28.
Opublikowano
Jeżeli siedzi tam stary silnik to poprostu weź taśme papierową i odpinając podpisuj wtyczki np numerami a na kartce zapisuj do czego.Dasz se rade. :mrgreen:
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Silnik M54 jest dosyc drogi, gdzies na necie widziałem oferte kompletny silnik + przełozenie własnie do E36 za 6500zł
spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
masz racje , przypomnialem sobie ze 6500 chcieli za sam silnik a dochodzi przełozenie i inne graty wiec wyszlo by pewnie okolo 10 tys zł.
spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
masz racje , przypomnialem sobie ze 6500 chcieli za sam silnik a dochodzi przełozenie i inne graty wiec wyszlo by pewnie okolo 10 tys zł.

Robilem takiego swapa ostatnio i calkowity koszt to 9 tys zl wraz ze skrzynia 6 chodzi o M54B30 za te pieniadze idzie zeswapowac S50b30 ale ze skrzynia od M50/52 :mrgreen:

Opublikowano
Wyszło by taniej, gdyby brali stare rzeczy, ale gość mi stwierdził że M54B22 to mały silnik więc go nie weźmie. Szpera i reszta tez podobno niesprzedawalna.
Opublikowano

Szpera nie sprzedawalna ??

idzie jak cieple buleczki no chyba ze czhcesz kupic z e46 to sie nie sprzedaje bo byla tylko w M