Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy moze mi ktos opisac jakie są objawy uszkodzonej wiskozy. Mi przy dodawaniu gazu chuczy pod maska jakby powietrze i w korku jak stałem to troche grzał mi się silnik. Z góry dzieki za pomoc

______

Poprawiłem tytuł. Proszę się stosować do regulaminu i formatu tytułowania: viewtopic.php?f=68&t=120678 . Następnym razem ostrzeżenie. Wyszukiwarka działa u nas znakomicie! mattiss

Opublikowano

Jak będzie uszkodzona viscoza to przeważnie nie słychać tych objawów, albo objawem można nazwać to że wcale nie słychać wiatraka. Przy odpalaniu po jakimś czasie jak auto postoi powinieneś mieć dzwięk taki jak 6 litrowy silnik. W korku jak łapie temp tak samo. Ja ja stanę w korku i wisko się zakleszczy i jak dodam gazu to każdy się patrzy :lol: a mam M40.

Jeżeli słychać ją cały czas to też niedobrze bo cały czas chłodzi i może ci w zimę wychładzać silnik. Do zimy do daleko ale tak na przyszłosć.

Opublikowano
w przypadku uszkodzenia wiskozy objawy są takie iż w układzie chłodniczym, płyn nie jest dostatecznie schładzany przy zbyt jego wysokiej temperaturze, co za tym idzie- występuje podwyrzszenie ciśnienia w całym układzie chłodzenia ( może nawet dojść do rozszczelnienia chłodnicy itd.), a nawet do gotowania się płynu chłodniczego i jego wycieku. to jest objaw uszkodzonej WISKOZY. wiskoza działa na zasadzie sprzęgła odśrodkowego - przy za dużej temperaturze płynu chłodniczego ( płyn, parafina, olej - to zależy jakiej firmy i jakości jest wisko) rozgrzewa znajdującą sie w wisko miksture przez co staje się bardziej rzadsza i pod wpływem siły odśrodkowej obrotów wału umieszczone w wisko wałeczki, kulki itp. wypychane są na ściany boczne blokując sprzęgło. tak mniej więcej to działa >