Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...
Opublikowano

Hmm to może ja zacznę ..

Miałem E39 M5 przez 2 lata

Auto było fantastyczne i czasem zastanawiałem się czy nie jest szybsze od mojego porsche 911C4 którego mam do dziś. Była odblokowana do v-max 300

Co do kosztów to tak.

Była to wersja przed face liftem czyli ze starszym silnikiem do którego samo BMW się przyznało że pali sporo oleju. Podobno w nowszym silniku poprawili ten problem. Co 100 km dolewałem z litra może nawet 1,5 oleju. Auto po mieście pali około 17 litrów, trasa lekko powyżej 10 przy spokojniej jeździe która oczywiście takim autem staje się niemożliwa po przejechaniu pierwszych 5 km autostrady więc jak zaczyna się gnieść zaczyna palić 15 na trasie. Po kupnie zaczęło mi się ślizgać sprzęgło ale moje zdziwienie było bardzo pozytywne kiedy znalazłem cały komplet za okolice 800 PLN co jak do takiego samochodu przyznacie że nie drogo. Przebieg miałem w okolicach 130 tyś więc delikatnie zaczęło być słychać vanosy ale nie rozsypały mi się, nie grzebałem i nie naprawiałem. Wymieniłem przednie amory (niestety 1500 PLN) na oryginały.

To by było chyba na tyle z kosztów jakie pamiętam. Czyli jak widzicie uzbierało się trochę jak na 2 lata posiadania auta ale amortyzatory czy sprzęgło to części które po pewnym czasie padną w każdym samochodzie.

Myślę że było warto mieć taki samochód bo przysparzał niesamowitej frajdy z jazdy.

Reasumując: Jeśli kogoś stać na spalanie 17 litrów na 100 km i litr porządnego oleju na 100 km to z powodzeniem może tym autem jeździć do pracy na co dzień, natomiast co do awarii samego samochodu to jak czytaliście powyżej to kwestia losowa - jednemu ciekną amortyzatory innemu co innego tak to jest natomiast niektóre graty można znaleźć w rozsądnych pieniądzach

Opublikowano
LITR oleju na 100 km? Nie przesadzasz trochę? To mój TDS z (o ile tylko...) 475.000 przebiegu pali litr ale na 3.000 km :D Niemożliwe żeby w tak dopracowanej konstrukcji jak silnik ze stajni M było takie niedociągnięcie! Po prostu gdzieś musiałeś mieć duży wyciek albo głowica się kończyła albo pierścienie nie trzymały :P A może cyferki się pomyliły? :D Litr dobrego oleju to 40 zł, drugie tyle co na paliwo na olej wydawałeś? :D No i jazda cholernie upierdliwa by była jak co i rusz trzeba by było stawać żeby oleju dolać :P

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534

Opublikowano
LITR oleju na 100 km? Nie przesadzasz trochę? To mój TDS z (o ile tylko...) 475.000 przebiegu pali litr ale na 3.000 km :D Niemożliwe żeby w tak dopracowanej konstrukcji jak silnik ze stajni M było takie niedociągnięcie! Po prostu gdzieś musiałeś mieć duży wyciek albo głowica się kończyła albo pierścienie nie trzymały :P A może cyferki się pomyliły? :D Litr dobrego oleju to 40 zł, drugie tyle co na paliwo na olej wydawałeś? :D No i jazda cholernie upierdliwa by była jak co i rusz trzeba by było stawać żeby oleju dolać :P

Jak sie czasami słyszy jakie BMW może zrobić niedociągnięcia to nóż się w kieszeni otwiera,a zwłaszcza w nowych modelach zaczynają sie dziać rzeczy których nie poWstydziła by sie np:ALFA ROMEO :?

(*pozdrawiam*)
Opublikowano

Jak sie czasami słyszy jakie BMW może zrobić niedociągnięcia to nóż się w kieszeni otwiera,a zwłaszcza w nowych modelach zaczynają sie dziać rzeczy których nie poWstydziła by sie np:ALFA ROMEO :?

No ja też słyszałem że przedliftowe M5 pali sporo oleju, ale litr na 100, to zdecydowanie więcej niż SPORO, i jeszcze nie spotkałem się w żadnym aucie, a różnymi starymi trupami dupę woziłem, z aż TAKIM spalaniem oleju :P

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534

Opublikowano
Koledze napewno sie pomylilo i napisał o jedno 0 za mało, po za tym olej do emy czyli tws kosztuje 75zł litr (jak sie poszuka to mozna taniej ale nie za 40)......
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Miałem M5 z 1998 roku, paliła na 1000 km od 1 litra do 2 litrów oleju w zależności od sposobu używania pedału gazu.

Spalanie paliwa w mieście to około 21 litrów przy normalnej jeździe. W trasie 17 litrów.

Teraz mam M5 z 2002 roku, oleju prawie wogóle nie spala, przejechałem nią około 4000 km i dolałem raz 0,5 litra oleju przez ten czas.

Co ciekawe, spalanie jest dużo niższe, w mieście przy normalnej jeździe 17- 18 litrów, w trasie 13 litrów.

Teraz będę robił duży przegląd, wymieniam chyba wszystko co się da z części eksploatacyjnych:

olej

płyn chłodniczy

płyn hamulcowy

olej w tylnym moście

olej w skrzyni biegów

płyn chłodniczy

świece

filtry powietrza

filtr oleju

filtry przeciwpyłkowe

filtr paliwa

tarcze hamulcowe z przodu

klocki z przodu

tarcze hamulcowe z tyłu

klocki hamulcowe z tyłu

Łączny koszt wszystkich części, większość oryginalnych tylko klocki trochę lepsze niż oryginały, wyjdzie około 6000 pln.

Nie jest to samochód tani w utrzymaniu ale odpłaca się wszystkim co najlepsze. Jak dla mnie jeden z najlepszych samochodów świata.

www.bmw-uzywane.com

http://img115.imageshack.us/img115/7632/88263882bl9cn0.jpg

M3 3.0 E36 '95 Turbo - okolice 500 KM

Opublikowano
olej do emy czyli tws kosztuje 75zł litr (jak sie poszuka to mozna taniej ale nie za 40)......

Za 40 się da :) jak coś to pisz pw.

www.bmw-uzywane.com

http://img115.imageshack.us/img115/7632/88263882bl9cn0.jpg

M3 3.0 E36 '95 Turbo - okolice 500 KM