Skocz do zawartości

316i Samodzielna wymiana poduszki amortyzatora przedniego ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy jestem w stanie wymienić poduszkę amortyzatora przedniego sam pod blokiem z lewarkiem ? czy potrzebny jednak bedzie mechanik ? czy po takiej wymianie trzeba zbierznosc ustawiac? prosze o odp !! pozdro chłopaki !

_________

Przeczytaj to >>> viewtopic.php?f=68&t=120678 . Tym razem poprawiam. Następnym razem będzie ostrzeżenie dla Ciebie. mattiss

Opublikowano

możesz to zrobić pod blokiem o ile deszczyk nie bedzie padał :) i masz ściągacz do sprężyn (bo będziesz ją musiał ścisnąć żeby odkręcić poduszkę amortyzatora i sobie krzywdy nie zrobić).

A co do geometrii to dobrze by było ją potem ustawić. Ja wymieniałem pod właśnie blokiem oba amortyzatory i poduszki (Łożyska amortyzatora) i zajęło mi to 1 godzinkę (miałem fajny ściągacz hydrauliczny do sprężyn firmy KLANN)

-ściągasz koło

-odkręcasz 3 śruby z amortyzatora przy zwrotnicy

-odkręcasz 3 śrubki z poduszki (Łożyska) amortyzatora

-wyciągasz całego Amora ze sprążyną na zewnątrz

-ściskasz sprężynę

-odkręcasz śrubę centralną tą przy łożysku

- wymieniasz poduchę (Łożysko) amortyzatora

I skręcasz wszystko w odwrotnej kolejności do kupy.

Powodzenia

Opublikowano
hmmm kupiłem poduszke firmy SWAG ale zapadka jest w innym miejscu !! co mam zrobić? oddać czy próbować zpiłować to i zalozyc? miał ktos taki problem ?
Opublikowano
Ja mam lemfordera i jak jest ta niby zapadka to na gumie jest taka strzalka, wazne jest to zeby ta strzalka byla w kierunku otworu na kielichu gdzie niby powinna wejsc ta zapadka, ja ja poprostu urwalem. Najwazniejsze to zamontowac lozysko w odpowiednim kierunku.