Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u siebie w starym dowodzie mialem mase (jakasm nie pamietam jaka) wynoszaca 1490kg... teraz w nowym papierku mam 'dopuszczalna mase calkowita' 1980kg..

w danych, chociazby na stronie bmwklub sa podane 2 masy.. wlasna i calkowita.. potrafia sie roznic 300-600kg

calkowita to jest zapelniona pasazerami i bagazem? tylko pasazerami?

wlasna to pusty samochod czy z bakiem i kierowca? jak to jest?

Opublikowano

Dopuszczalna masa całkowita jest określana w świadectwie homologacji samochodu, tyle może maksymalnie ważyć auto z pełnym obciążeniem.

Masa własna z homologacji to masa auta z pełnym zbiornikiem i płynami eksploatacyjnymi. I tu się zaczynają schody, bowiem do homologacji przedstawiany jest zazwyczaj kompletny golas, nawet bez wyposażenia, które później, podczas produkcji, jest montowane seryjnie w danym modelu. Zatem rzeczywista masa własna auta może być sporo większa od teoretycznej.

No i aby było zabawniej, od mniej więcej 7 lat w większości katalogów i publikacji masa własna jest podawana jako samochód z płynami i znormalizowanym kierowcą (+75 kg). Dotyczy to samochodów sprzedawanych w Europie. Często zatem masa własna wg różnych źródeł może się różnić o te 75 kg.

W katalogu na naszej stronie umieściłem "właściwą" masę własną, tj bez kierowcy.

Pozdrowienia

Paweł

www.automobile-catalog.com

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No i aby było zabawniej, od mniej więcej 7 lat w większości katalogów i publikacji masa własna jest podawana jako samochód z płynami i znormalizowanym kierowcą (+75 kg). Dotyczy to samochodów sprzedawanych w Europie. Często zatem masa własna wg różnych źródeł może się różnić o te 75 kg.

W Niemczech jest to 68 kg :)

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Mogę się mylić, ale znormalizowany kierowca waży 75 kg, natomiast znormalizowany pasażer waży właśnie te 68 kg. Nie pytaj mnie dlaczego ... Przynajmniej tak mam napisane w instrukcji do jednego z aut.

Pozdrowienia

Paweł

www.automobile-catalog.com

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mogę się mylić, ale znormalizowany kierowca waży 75 kg, natomiast znormalizowany pasażer waży właśnie te 68 kg. Nie pytaj mnie dlaczego ... Przynajmniej tak mam napisane w instrukcji do jednego z aut.

Zajrzałem na stronę bmw.de i oto co znalazłem w przypisie do masy własnej e46 coupe:

Im angegebenen Wert sind 90 % Tankfüllung sowie 68 kg

für den Fahrer und 7 kg für Gepäck berücksichtigt.

Więc jesli dobrze rozumiem to na masę właśną (leergewicht) składają się bak pełny w 90 proc., kierowca o masie 68 kg i 7 kg jakiegoś ładunku :doh: W sumie daje to 75 kg wspomniane przez Ciebie.

[EDIT] właśnie sprawdziłem w e-słowniku słowo sowie i tłumaczy się to jako "oraz" lub "tudzież". Więc nie wiem czy to jest 90 proc. baku plus 75 kg czy 90 proc. tudzież 75 kg :duh:

pozdrawiam

Paweł