Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Rozważam opcję sprowadzenia 750i (po lifcie, 2005->) z USA.

I jest kilka pytań z tym tematem związanych:

1.Czym się różni BMW kupione w salonie w Niemczech od tego z salonu w USA? Różnice konstrukcyjne(zawieszenie, elementy eksploatacyjne, hamulce itp).

2.Co trzeba będzie zmienić, żeby auto mogło zgodnie z prawem poruszać się po drogach w PL?

3.Jak sprawa z jakością samochodów? Czy te na rynek USA są jakieś "gorsze": blacha, materiały wykończeniowe?

Są różne mity - może ktoś wie, ktoś sprowadzał, jeździ, serwisuje w PL?

Opublikowano

WITAM

sam mam bmw 745li z usa więc wiem troszke na ten temat

więc tak:

ad 1 różnic jest mase ale tak naprawde na zewnątrz różni się tym żę wersje us mają pomarańczowe kierunki w lampach musisz je wymienić na białe bo jest obowiązek żeby były koloru białego - jednak ja nic nie robiłem i jest ok,

hahah hamulce sa perfekto nic nie różni ich od europejskiej wersj,ibrak świateł przeciwmgielnych z tyłu

aaa i wazna sprawa w wersji us częstotliwości radia są pełne np 95 , 93 i są problemy by ustawić jakieś radio jak ma niepełną częstotliwośc

ad 2

żarówki kierunkowskazów, światła przeciwmgielne z tyłu brak, płyta navi z mapą polski bo ja mam tylko stany,oczywiście rejestracja na pl blachy,ważne bys miał książke pojazdu,wszystkie kluczyki jest ich bodajże 4 (2 normalne jeden zapas i jeden plastik)

ad3 absolutnie żadych różnic nie ma

mogą byc jedynie w wyposażeniu tzn us zazwyczaj mają małe wyposażenie w porównaniu do eu

mam nadzieje że ci cos rozjaśniłem

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

Powiadasz, że wersje EU mają bogatsze wyposażenie niż USA? Myślę, że zależy od pakietu i od egzemplarza oczywiście. W USA klienci raczej są mniej skłonni do "dopaszania" samochodów dodatkami. Biorą to co daje dealer w pakietach (oczywiście jedno auto będzie miało więcej, inne mniej pakietów) - to samo co poszczególne egzemplarze europejskie.

Czyli generalnie kierunki + przeciwmgielne.

A jak z częściami zamiennymi (zawieszenie, elementy eksploatacyjne)? Jak pójdziesz do inter-cars i kupisz wahacz do 745i 2003 to będzie pasował czy trzeba czarować i z USA sprowadzać?

Pytam - chcę uniknąć przysłowiowej "miny" :)

pozdrawiam

Opublikowano

nie ma z czesciami problemu

tyle że ASo nie jarza tematu i niektórych aut nie maja wogóle w systemie i nie moga ci nic powiedzieć

na szczęście inni magicy działają i jest ok

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dorzuce cos co moze jest dla wiekszosci oczywiste, powtarzało się juz setki razy na forum i każdy zdążył zapamiętać - E65 produkowane jest w DE i auto które jeździ w USA to niemal identyczna wersja z tym które wyjedzie w EU.

Różnice tyczą się kilku elementów (wymienionych wyżej) i na co należy zwrócić uwagę - ich sterowników. Bo tu jest pies pogrzebany - kontrowersje z wersjami polegają na tym, że reflash softu w ASO kończył się tragicznie (ASO miało konfiguracje pod wersje EU, stąd problem przy flashowaniu sterowników na inne rynku). Dzis z tego co wiem warsztaty nieautoryzowane spokojnie zreflashują wersje niezaleznie od kraju pochodzenia, z ASO nie wiem niestety jak jest.

Wersje z USA są zasadniczo lepiej wyposażone - tam (nie wiem czy od początku produkcji E65) fotele komfort z przodu są standardem, a pojedyńcze dodatki wybierane w EU tam konfigurowało się jako całe pakiety stąd auto z USA ma z założenia niezłe wyposazenie. Nie znajdziemy za oceanem też golasa z fotelami bez skóry i innymi tego typu smaczkami, a w EU to jest niestety możliwe.

Ja osobiście jestem przeciwnikiem wersji USA z jednego tylko powodu - nie podoba mi się tylnia klapa pod te rejestracje wąskie :D

Opublikowano

Ja osobiście jestem przeciwnikiem wersji USA z jednego tylko powodu - nie podoba mi się tylnia klapa pod te rejestracje wąskie :D

to nie ma problemu kupujesz albo całą klape na allegro jest tego sporo

a nie wiem czy czasem nie można tych samych wierzchnich chyba plastikowych częsci podmienić

sam byłem niezbyt zadowolony z tego widoku z tyłu ale z czasem się zaadaptowałem i przynajmniej jestem oryginalny czytaj YNDYWIDUAL HAHAHAHAH :lol:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

WERSJA USA POSIADA INNEJ WARTOŚCI AKUMULATOR ale z tym nie ma klopotu

Ja jestem zadowolony ze swojej x5 kolorystyka wypos.wew.Poprostu wersja golas nie była sprowadzana.

Istnieje jednak problem o którym nie opowiadali poprzednicy jest to carfax w którym czarno na białym jest opisany przebieg stan serwiaowanego auta /zdjęcia te/i jego prawne wady/o ile są/ często tematy te są ukrywane przez handlarzy

jeżeli auto ci sie podoba nie patrz na doradców tylko kupuj ja tak zrbiłem i nie żałuję wiecej na PW.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

zegary do wymiany z całym modułem

inaczej bedzie przebieg w milach liczyc

no chyba żeby zreflashować moduł, ale jak juz ktos wyżej napisał - mogą być z tym klopoty