Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z dużym ciśnieniem w układzie chłodzenia. Problem dał o sobie znać przed naszą ostrą zimą. Temperatura podczas jazdy była w normie ale powolutku wywalało mi płyn na wejściu węża do chłodnicy na dole. Silnik zagotował mi się 2 razy i sam wyłączył kiedy wskazówka była już przy czerwonym polu. Temperatura potrafiła skoczyć błyskawicznie i nawet nie bylem tego w stanie zauważyć. Problem częściowo zniknął z nadejściem zimy. :whaat: Co prawda płynu nadal mi ubywało ale nie w aż tak szybkim tempie. Uzupełniałem jakieś 250 ml na tydzień. Z nadejściem ciepłych dni (temp +8) problem powrócił. Węże są twarde a przy podniesionej masce (tylko kiedy dodam gazu) widać na łączeniu węża uciekający płyn pod ciśnieniem w postaci pary. Co jeszcze mnie zastanawia to, że dolny wąż od chłodnicy ma mniejszy prześwit od tego jaki powinien być założony i jest zastosowana przejściówka :mysli: To te same węże które zasilają LPG więc pewnie na jego potrzebę były założone. Czy możliwe że to ich wina? Proszę o pomoc

_________

Poprawiłem tytuł, proszę o zapoznanie się z formatem tytułowania. mod

Opublikowano
pewnie masz zapowietrzony układ chłodniczy.(odpowietrzasz obok wlewu płynu oraz przy termostacie jest taka malutka śrubka)
Opublikowano
Na dolnym wężu od chłodnicy nie powinno być nic co powoduje blokowanie przepływu płynu chłodniczego tym bardziej nic o zmniejszonym przekroju . Jeśli ktoś na wężu idącym od chłodnicy do tetmostatu założył jakieś zwężenie :duh: to jest poprostu idjotą :mad2: . Wąż dolny jak i górny powinien mieć taki sam przekruj i wątpie czy odpowietrzenie tu coś pomoże
Opublikowano
Zgadzam się z Tobą seba e36. Nie wiem tylko czemu poprzedni właściciel się na to nie skarżył bo instalacja gazowa nie wygląda na nową. Bede musiał się tym zając i wymienić na coś co powinno tam być. Zaczną się jeszcze schody z podłączeniem LPG ale to chyba też nie będzie takie trudne.