Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyczytałem że wychodziły poprawki w oprogramowaniu samochodu, zamierzam zrobić chiptuning i nie wiem czy jest sens kombinowania i wgrywania nowego software'u ? czego dotyczą te poprawki bo nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi ?

czyli chiptuning swoją drogą

i zmiana oprogramowania swoją drogą

gdzie sprawdzę jaką mam wersje oprogramownia i jaka jest najnowsza do samochodu e46 M47N 2004r

tylko czy jedno z drugim nie wyklucza się ?

Opublikowano

Ja bym uważał ze stweirdzeniem, że chip tuning swoją drogą a oprogramowanie swoją.

Miałem taką przygodę, że jak kupiłem autko to mi kopciło strasznie gdy gaz do deski wcisnąłem. Odstawiłem do ASO oni pokombinowali, dzwonią i mówią, że wgrali mi nowy soft i że jest git. Odbieram auto faktycznie nie kopci, ale jakoś cholernie wolno jedzie. przyspieszam, gaz do deski a ono słabutko. Okazało się, że to "słabiutko" to było normalnie, bo wcześniej miałem chipa, tylko o tym nie wiedziałem. A to znaczy, że wgranie nowego softu wywaliło chipa i już nie było mojego mega przyspieszenia.

I gdyby nie fakt, że mam automat, który nie znosi za bardzo chipowania i większych momentów, to byłbym wściekły na ASO, że usunęli mi chipa nie informując mnie o tym!

Tak więc sugerowałbym ostrożnie z tym...

.valdek
Opublikowano

z czym ostrożnie ?

nie rozumiem co to niby aktualizowane oprogramowanie zmienia ?

wiem co to jest chipowanie ale nie wiem co wnosi uaktualnienie oprogramownia

czyli czy jest sens zmiany/aktualizacji software'u jeśli będę robił chiptuning ?

Opublikowano

Wybacz, inaczej Cię zrozumiałem.

to co napisałem tyczy się oczywiście już zchipowanych aut, a nie przed chipem.

.valdek
Opublikowano

Maciek06 ma racje

Najpierw soft potem chip. :cool2:

.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....