Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum!

Przymierzam się do kupna 323iX, nie będę ukrywał jestem zielony w temacie BMW i zupełnie nie znam się na tej marce.

Na dzień dzisiejszy jestem posiadaczem VW passat i chcę zakupić coś zupełnie innego.

Zwracam się do was z pytaniem na co zwrócić uwagę przy kupnie dokładnie tego modelu z napędem na 4 koła.

Co jest wadliwe w tym modelu. Przejrzałem forum w poszukiwaniu jakiś awarii czy też podobnych problemów ale ix'sów jest bardzo mało na dzień dzisiejszy na naszych drogach a co dopiero na forum.

Interesuje mnie model w 2 furtkach a nie Touring.

Pozdrawiam wszystkich i liczę na pomoc.

________

Proszę poprawnie tytułować tematy -> REGULAMIN! Zmieniłem tytuł. mattiss

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wady??? w 20letnim samochodzie może być wszystko. Wad jako takich nie ma, jak się dba to się tym jeździ. Jedyna wada to koszty zawieszenia przedniego i układu napedowego. Sprawdzć czy nie ma przecieków na mechanizmach róznicowych, czy nie ma charakterystycznych starzałów przegubów przednich. Czy na mechanizmach różnicowych nie ma śladu silikonów które mogą świadczyć o naprawach tych elementów.

Amorki np kosztują ponad 400 pln-ów, a przeguby też są drogie i czasami trzeba z tydzień lub dwa czekac na nie. Inne mocowanie amorka, sworznie itp. To sa rzeczy które w tak starym samochodzie mogą się zużyć a mogą zepsuć całą frajdę z posiadania BMW. Dlatego szukaj bardzo długo, skorzystaj z pomocy serwisu lub kogoś kto miał do czynienia ix-ami. Szybko jest kupić ale cięzko sprzedać taki samochód. O samym silniku jest dużo na forum więc się nie bede rozwijął

Powodzenia w poszukiwaniach.

p.s. nie 323ix tylko 325ix

Opublikowano

właśnie i poszukiwania ix są już dość trudne. na allegro aż 2 sztuki na mobile.de 6, więc autko staje się już rzadkie. pytałem po znajomych czy ktoś miał styczność z tym samochodem i niestety nikt nie miał po za moim mechanikiem :cry:

co do sprzedaży ixa.. nie mam takie zamiaru, chcę go trzymać jak najdłużej. cieszę się z jazdy moim passatem w dieslu. BMW chcę na weekend poza tym to autko z duszą :P

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jak chcesz bmw tylko na wekend to odpuść sobie ix. Poszukaj zwykłej wersji, mniej problemów a i wiecej zabawy na wekend.
Opublikowano

Ix jest fajnym samochodem ale drozszym w utrzymaniu.Spala troche wiecej,swietnie sie prowadzi a naped 4x4 w zimie miazdzy(pozytywnie oczywiscie).

Sam silnik troche sie rozni od tego z normalnej 325,zawieszenie z przodu tez podobne ale inne,z tylu tarcze wentylowane.Samochody raczej pancerne ale wiadomo -wszystko mozna zarznac.

Opublikowano
czyli mam rozumieć że odradzacie mi kupno ixa tylko na weekend i żeby autko stało w garażu i pięknie wyglądało?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nikt nie odradza, ix jest dobrym autem, ale ja osobiście to na wekendy i jakieś tam wypady i zabawy od czasu do czasu to bym kupił tył napęd i się bawił na całego (w miejscach do tego wyznaczonych :D )
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
czesc,mam 325 ix z 91 r, dobre auto fajnie sie nim jezdzi,ale ogromne problemy z czesciami,do silnika wszystko pasuje oprucz miski olejowej,do przedniego zawieszenia i przedniego napędu trudno cos znalesc i czesci są drosze,kupiłem to auto w 2009 r za 4500 zł a za same częsci dałem jusz 5000 zł ,pracy własnej nie licze,poprzedni własciciele zaniedbali pare spraw,spędziłem pod nim pare miesięcy ale jusz jezdzi i to całkiem fajnie,pozdrawiam.