Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kupiłem sobie ładną czarną X5-tkę,ciesze się z niej,ale także zastanawiam się;

-jak ją zabezpieczyć przed kradzieżą,

>w czasie zwykłej jazdy i postoju żony w ulicznych korkach

>na parkingach przy zakupach,

>w garażu pod domem,

>przy wizytach u znajomych

-czy tez może nie są to autka chętnie kradzione i nie ma się czym przejmować,

-w zwykle alarmy nie wierzę, ale żeby kupować klamkę dla bezpieczeństwa?

może macie jakieś cenne uwagi i własne doświadczenia?

SPOKOO

Opublikowano
Zresztą chciałem dodać że X5 E53 zresztą jak i E70 to już zwykłe powszednie samochody.Nic nadzwyczajnego.Nikt nie zwraca na nich uwagi.
Opublikowano

Nie wiem jak inni ale ja poprostu mam auto ubezpieczone od kradziezy,bo mysle ze to jest najlepszy sposob.

I nie sadze zeby istnialo auto ktorego by sie nie dalo ukrasc.Wiec zabespieczenia sa dla zwyklych zlodziei.

A profesjonalisci jednak jak chca to zrobia ,tak wiec ja stawiam na ubezpieczenie nawet jesli sa niezle zabespieczenia.

Opublikowano
Nie wiem jak inni ale ja poprostu mam auto ubezpieczone od kradziezy,bo mysle ze to jest najlepszy sposob.

I nie sadze zeby istnialo auto ktorego by sie nie dalo ukrasc.Wiec zabespieczenia sa dla zwyklych zlodziei.

A profesjonalisci jednak jak chca to zrobia ,tak wiec ja stawiam na ubezpieczenie nawet jesli sa niezle zabespieczenia.

Oczywiście że najlepszym zabezpieczeniem jest pełne AC tylko że większość towarzystw ubezpieczeniowych aby wogóle u nich ubezpieczyć auto od kradzieży wymaga przynajmniej dwóch zabbezpieczeń typu alarm, imobilizer, blokada skrzyni biegów więc i tak z regóły trzeba coś zamontować bo fabrycznie jest tylko imobilizer

Opublikowano
Tak wiem zapomnialem powiedziec ze auto mam ubezpieczone w niemczech i daja pelna gwarancje wyplaty jesli chodzi o kradziez.choc nie jest to tanie, oplaca mi sie to ubezpieczenie poniewaz - zamiast placic akcyze zarejestrowalem auto w niemczech i zaplacilem pelne ubezpieczenie.A akcyza 18,6% czy cos takiego.To tez nie jest tanie?????????
Opublikowano

Byłem w tej sprawie u wielu elektroników samochodowych i nikt nie chciał się podjąć montażu alarmu. Znalazłem w końcu jednego fachowca, pasjonata, który podjął się tematu, ale... w końcu i on rozłożył ręce. Nie chciałem mieć alarmu z allegro za 300pln.

Ale co ciekawego mi powiedział: (sam wychodziłem z założenia, że jak złodziej chce ukraść to ukradnie, a to nie do końca prawda)

Widz polega na tym, żeby złodziej jak najdłużej kradł nasz samochód, dobry alarm utrudnia złodziejowi wydłuża czas kradzieży samochodu. Ten mój znajomy od alarmów, podał mi kilka przypadków z naszego rodzimego miasta gdzie włamywano się do aut w którym montował alarm, złodziej zrezygnował i zabrał samochód obok bo był słabiej zabezpieczony.

Oczywiście AC też mam, ale kilka moich zabezpieczeń polega na tym, że przeprogramowałem komputer, że samochód zaraz po ruszeniu zamyka centralny zamek (na światłach, w korku -zawsze coś) i zabezpieczenie przeciw odpaleniu samochodu (gdzieś schowane).

Temat alarmów naprawdę przerobiłem szeroko. Ja rozwiązałem sprawę w ten sposób.

Trzy największe litery w całym uniwersum: B M W
Opublikowano
u mnie wystepuje alarm fabryczny +imobilaizer wykupiłem pełne OC z AC(z udziałem własnym)na kwote 47 tyś + amortyzacja częsci za 2400zł wydaje mi się to chyba jednym z lepszych zabezpieczeń :) aczkolwiek GPS chyba też zdaje egzamin....
(*pozdrawiam*)
Opublikowano
Z GPS-em jest tak, ze kraść samochód za 100 000pln z GPS to masz za rogiem przygotowany kontener, który nie przepuszcza sygnału z GPS-u, dlatego GPS jest dla pseudo złodziei, aczkolwiek może się trawić, że nasze X5 ukradnie pseudo złodziej :)
Opublikowano

Możesz zainwestować w jakiś dodatkowy alarm, "chytruskę" , odcięcie zapłonu i GPS ....

Z tym kontenerem to różnie bywa, słyszałem różne opinie.

Dobrym sposobem jest otrzymywanie smsa zawsze gdy auto zostanie uruchomione - oczywiście jeśli nie będzie Ci przeszkadzać ich otrzymywanie za każdym razem gdy będziesz uruchamiać auto:)

Wszelkie alarmy służą tylko do wydłużenia czasu potrzebnego na kradzież auta, niby złodziej jeśli nie może uruchomić auta w 2-3 minuty w miejscu w którym jest nie zbyt bezpiecznie to rezygnuje. Złodzieje to też ludzie, stres powyżej kilku minut staje się nie do zniesienia.

Weźcie też pod uwagę że często warsztaty które zakładają zabezpieczenia znają się ze złodziejami, więc złodziej doskonale wie gdzie mógł być schowany GPS ... a nawet warsztat może go schować gdzieś gdzie łatwo będzie go wyjąć dla złodzieja, a nam się mówi że został głęboko schowany i trzeba było pół auta rozkładać.

Kiedyś był program w TV, złodziej zapytany jakie jest najlepsze zabezpieczenie auta odpowiedział "AC" :cool2:

Opublikowano

Witam

Oczywiście koledzy macie rację że najlepsze jest AC, ale my kochamy naszą furkę i co zrobić aby jej nie skubnęli.

Zestaw AC, alarm i mały sprytny wyłącznik zapłonu powinien wystarczyć, ja zamontowałem jeszcze GPS

http://www.flotis.pl/

cena zestawu rozsądna a i abonament miesięczny śmieszny, dla zazdrośników i mających nastolatków z prawkiem super funkcja śledzenia na biurowym lub domowym komputerku :) Wiadomo czy żona pojechała do sklepu czy do kolegi :mrgreen: wiadomo po co :wink:

Problem z nadajnikami GPS jest jeden najlepszym miejscem na ich montaż jest deska rozdzielcza, bo duża powierzchnia odkryta i nie ma ekranowania-lub coś w tym stylu. I 90% nadajników tam jest ukrywana. No chyba że nadajnik damy na zewnątrz na dach ale to widać od razu że cuś nie fabrycznego dokleili. Więc wprawny złodziejaszek kładzie zagłuszacz sygnału na deskę i po zawodach:( , a kontener to przeżytek:)

Opublikowano

AC mam,autoalarm też,GPS-warto pomyśleć. Czy ten ukryty wyłącznik montować u zwykłego elektronika samochodowego,czy też instalacja elektryczna w tych autkach jest tak skomplikowana że lepiej nie ryzykować eksperymentów i jechać do autoryzowanego serwisu BMW?Tam chcą średnio 3x tyle co w warsztacie elektronicznym-warto płacić więcej?(serwis mi podał cenę 1.000zl)

SPOKOO

Opublikowano

Nawiasem mówiąc podobal mi się ten komentarz:

Zresztą chciałem dodać że X5 E53 zresztą jak i E70 to już zwykłe powszednie samochody.Nic nadzwyczajnego.Nikt nie zwraca na nich uwagi.
Opublikowano

Niewiem czy to była ironiczna wypowiedź ale taka prawda.Te samochody już nie robią takiego wrażenia jak kiedyś tego już pełno jeździ.No co zrobić Polska coraz bogatszy kraj :P

Opublikowano

Moim zdaniem samochody te nadal robią wielkie wrażenie. Mieszkam w mieście liczącym ok 150tyś mieszkańców na śląsku i widuje X5 na naszych rodzimych blachach baardzo rzadko. Ale mam swoją teorię: Ludzi ich nie kradną, bo nie wiedzą kto jeździ w BMW X5. To nie ten sam kierowca, co kupiłby Volvo XC 90, czy Suzuki G.Vitare, Navare. Wyjątki oczywiście są. "Młode wilki" spowodowały, że BMW ma zniszczoną opinię w Polsce, że to dresy karki i kryminaliści, wieśniacy itd. Ale to takie moje przemyślenia. :)