Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem z hamulcami przód lewe koło hamuje a prawe przestało nawet tłoczek się nie rusza po odkręceniu odpowietrznika płyn też się nie pokazał. Jestem w małej kropce czy to może być pompa abs ponieważ po odkręceniu przewodu od pompy nawet płyn nie chce płynąć. Dzięki z góry za pomoc.
Opublikowano
W moim poprzednim E34 524td też miałem podobny problem (brak hamowania w lewym tylnym kole). Niestety musiałem wymienić pompę abs, ponieważ był zapieczony tłoczek. Przyczyną tej usterki było: nie terminowa wymiana płynu hamulcowego. Są to bardzo delikatne układy.
BMW E34 525 TDS 96' TOURING
Opublikowano
Pamiętasz kiedy ostatnio wymieniałeś płyn hamulcowy? Z tego co mi wiadomo, na desce rozdzielczej pod prędkościomierzem nad licznikiem inspekcji wyświetlenie się napisu INSPECTION sugeruje wymianę płynu hamulcowego, podobno z tego co słyszałem dzieje sie to albo co 2 lata albo po 2 pełnych cyklach przebiegu inspekcji. Wniosek nasuwa się prosty: skoro producent wyposaża auto w taki "przypominacz" to coś w tym jest. Płyn hamulcowy jest higroskopijny, czyli potrafi absorbować wodę z powietrza atmosferycznego. Już kilka % wody w płynie może mieć negatywny wpływ na prace ABS ESP i innych systemów w których znajduje się taki płyn, więc po kilku latach zaczynamy hamować wodą a po jakimś czasie okazuje się, że korozja uszkodziła pompę ABS. Niestety większość z nas nie pamięta, że oprócz tarcz i klocków należy wymienić płyn. Kosz niewielki i uważam że warto, bo jeśli po 5 latach zamiast płynu jest praktycznie woda, to żadne "sportowe" klocki i tarcze nie pomogą
Opublikowano
Dzięki za podpowiedzi pompa zakupiona będziemy wymieniać. Samochód jest u mnie od niedawna tak więc nie wiiem cz ktoś kiedykolwiek wymieniał płyn hamulcowy ale przy wymianie pompy naprawimy ten błąd.