Skocz do zawartości

Zablokowane drzwi wyładowany akumulator kto ma pomysł ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Opiszę krótko problem dość moim zdaniem skomplikowany do rozwiązania.. otóż jestem bardzo szczęśliwym posiadaczem E30 coupe 316i od kilku miesięcy..i wszystko było by jak w lukrowanej krainie gdyby nie to, że drzwi mają otwory na klucz ale jest to raczej element dekoracyjny gdyż nie da się klucza w obu zamkach przekręcić.. tz.jeden jest zaślepiony a w drugi jedynie można włożyć klucz.. Drzwi zamykane są na pilota wyłącznie lub klasycznie od środka zatrzaskując drzwi..Problem jest taki, że samochód był zawekowany na parkingu ponad miesiąc i padł akumulator co w konsekwencji uniemożliwiło otwarcie drzwi z pilota.. Myślałem, że sobie poradzę jak kiedyś w mercu przez bagażnik i odkręconym oparciem kanapy ale jak wiecie z tyłu w rzeczonym bmw jest blacha więc nici z pomysłu.. Próbowałem drugi akumulator podpiąć pod przewód światła przy klapie bagażnika ale nic się niestety nie wydarzyło.. Mam schematy otwierania drzwi bez klucza producentów wszystkich popularnych marek samochodów..lecz w przypadku bmw E30 sposób polega na włożeniu poduszki do pompowania w górny róg drzwi (co powoduje uchylenie górnej części) należy włożyć w za przeproszeniem szparę coś co odciągnie rygiel.. Trochę byłby to pokrętny sposób i dość chyba inwazyjny.. Zastanawiam się czy nie da rady np drutem z haczykiem przez uszczelkę dostać się do linki od siłownika do rygla..(??) Jeśli ktoś miał podobną przygodę lub ma szerokie horyzonty kreatywnej wyobraźni to byłbym wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu powyższego problemu.. Mam nadzieję, że nie będę musiał ostatecznie rozstawać się z szybą..

Pozdrowienia

Opublikowano
Dostałeś się do bagażnika i nie rozwiązałeś problemu ? Zlokalizuj + przy siłowniku centralnego od pokrywy bagażnika albo klapki wlewu paliwa podaj tam + a masę do dowolnego miejsca karoserii i z drugiego akumulatora otworzysz.
Opublikowano
Cała rzecz w tym, że on ma siłowniki tylko przy drzwiach i szyberdachu.. pod centralny są jedynie drzwi podpięte niestety.. Zastanawiam się czy przekręcał się klucz przy drzwiach od kierowcy kiedyś.. bo można by cokolwiek pokombinować..i tak będzie do wymiany.. Trudno mi uwierzyć, że ktoś wpadł na taki błyskotliwy pomysł i zablokował zamki z klucza.. Myślałem też o otworzeniu maski od silnika ale nie wiem czy jest szansa z zewnątrz..
Opublikowano
Jeśli masz możliwośc podniesienia lewarkiem przodu samochodu ale tak żebyś mógł bezpiecznie położyc się w okolicy alternatora ,to podepnij + drugiego akumulatora do przewodu prądowego alternatora wtedy otworzysz pilotem.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. W końcu udało się otworzyć samochód nie rozstając się z szybą.. Propozycji MarkaM niestety nie dało się wcisnąć w realizację gdyż alternator jest w takim miejscu gdzie nie ma możliwości podnieść lewarkiem samochód i spotkać się z alternatorem. Przy tylnej klapie niestety usunięty był kabel od światełka..jak też nic nie wniosło podpinanie się pod klakson.. Ostatecznie problem rozwiązał się w dość nieskomplikowany sposób..otóż wystarczyło wcisnąć się do bagażnika i przez otwór na narty włożyć kij od mopa z okrągłym zakończeniem i odpowiednio podnieść rygiel który na szczęście w trójkach jest wybrzuszony na zakończeniu.. Dzięki kolego MM za pomysły..

Pozdrowienia milicja