Skocz do zawartości

Jak rozebrać skrzynie biegów i dlaczego nie chce wchodzic 2?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam bmw e-30 89' 316i

Jak w temacie - po odkreceniu wszystkich mozliwych srubek (oczywiscie ta główna od strony wału odkręcilem) nie mozna rozpołowic skrzyni :? Pewnie jest jakis patent na to pomozcie!

Rozbieram ja bo czasami nie chce wchodzić dwojka, a szczegolnie wtedy gdybym chcial ja szybko wrzucic, przypuszczam ze to synchronizator - co Wy na to? Sprzęgło jest nowe kompletne lacznie z lozyskiem.

Jesli to synchronizator to gdzie mozna go kupic i ile mniej wiecej kosztuje

Z góry dzieki za odpowiedz

Jeśli po zaparkowaniu samochodu nie odwracasz się, żeby spojrzeć na swój samochód to znaczy, że kupiłeś złe auto :)
Opublikowano

Uniesc i podeprzec samochod :D

Zdjac oslone termiczna

Odkrecic kolnierz przegubu od przekladn

Poluzowac nakretki przy kolnierzu przegubu/jezeli jest amortyzator drgan/

Za pomoca klucza hakowego poluzowaco kilka obrotow piersciengwintowany posrodku walu napedowego

Odkreci seodkowe lozysko walu napedowego

odchylic wal w dol i wyjacz czopow centrujacych

podwazyc klamre zabezpieczajaca na dzwigni zmiany biegow

zdjac podladke i wyjac dzwignie

odkrecic przewod ylacznika bieguwstecznego

odkrecic obudowwe mechanizmu zmiany biegowz tylu od skrzynki przekladniowej

Sruby samoblokujace wykrecic przy uzyciu duzej sily

W samochodzie z zewnetrzna dzwigniawybierakapodwazyc wkretakiem sprezyne z wystepu obudowy i wyjac sworzen,wymontowac silownik sterowania sprzeglapozostawic podlaczony przewod.W motronicu wyjac czujnik obrotow i czujnik znaku odniesienia.

To powinno wystarczyc :D pozdrawiam

Jesli chodzi o synchronizator to pewbnie jest niedrogi ale przy wymianie

i tak trzeba rozwalac cala choinke.

Opublikowano

Rozebrałem :P Trzeba ja rozbierać od strony silnika a nie jak to zwykle jest w innych autkach od wału

Teraz mam problem z wyjeciem wodzikow :/ Jest tam taka zaslepka - moze pod nia cos jest ale skad dostane taka nowa zaslepke :(

Ma ktos dostep do nowych i tanich czesci do skrzyni?

Ponowie pytanie czy to ze nie wchodzi 2 moze byc przyczyna zuzytego synchronizatora czy raczej oleju starego?

Jeśli po zaparkowaniu samochodu nie odwracasz się, żeby spojrzeć na swój samochód to znaczy, że kupiłeś złe auto :)