Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem nowym czlonkiem forum. Od niedawna szczesliwym posiadaczem bmw 335xi. poradzcie mi jaki olej wymienic i co ile kilometrow wymieniac go oraz na co zwrocic uwage podczas eksploatacji. Slyszalem ze warto wlac syntetyk MOTUL 300V 5w40.

Prosze o wskazowki dotyczace tego auta i powiedzcie czy to dobry wybor

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Castrol edge sport 0w40 wymieniaj co 15 tysięcy i nie będziesz miał problemów.
Krzysztof
Opublikowano
ja też u siebie teraz mam Edge Sport 0W40 i kultura pracy tak jakby przyjemniejsza niż z Edge 5W30 bo taki miałem wcześniej

pozdrawiam

Krzysiek

Sprzedam do E90 pre lift:

1. Pasek wielorowkowy do benzyniaków N52

2. Lampy komplet ori tył, używane w bdb stanie

Opublikowano

czemu nie co 5 tyś km?

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

czemu nie co 5 tyś km?

LOL, ja nawet myślę, że 5 to za dużo :D

Kolego nie kombinuj. Olej wymieniaj co tyle ile wskazuje komp (mądrzy ludzie w końcu wiedzieli co robili konstruując ten samochód), i z Motulem uważam, że też nie ma sensu.. ;)

Pzdr.

Opublikowano
Motul to ponoć jeden z najlepszych olejów ale jest dość drogi. Jestem zdania, ze Castrol czy Mobil w zupełności wystarczą

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jaki olej nie wybierzesz to pamietaj, zeby mial certyfikat BMW LL04. W przypadku Motula najlepszy bedzie Motul Specific LL04 0w40.

A co do czestotliwosci wymiany oleju to wszystko zalezy od stylu jazdy i tego czy auto masz modyfikowane czy nie.

W przypadku modyfikacji i ostrzejszej jazdy nawet nie mysl o wymianie tak jak wskazuje komputer, bo przestraszy Cie widok tego co miales w silniku przy kolejnej wymianie :wink: