Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

niedawno sprowadzilem E30 i teraz czeka mnie cala procedura oplat i rejestracji......wiem ze na samym poczatku musze zrobic przeglad co by pozniej przy placeniu akcyzy niepotrzebnie nie jezdzic.....

Wiec tak mam przeglad jade oplacic akcyze i co dalej wiem ze wypelniam tam jakies papiery oddaje i czekam....ale czy wczesniej nie musze wziac jakis papierow z urzedu slyszalem cos o zaswiadczeniu o nie placeniu VAT'u...jak to jest????.... jutro chem isc to wszystko zalatwiac a nie chcem sie denerwowac co musze juz miec zeby zrobic urzad celny i skarbowy???? jakis dokladny opis by byl mile widziany

dzieki

Opublikowano

musisz oplacic vat 24 - zwolnienei z vatu w polsce, bo zaplaciles go u niemcow. ksero briefu- tlumaczenia i orginalu, w sumie z tego co pamietam to do urzedu celnego jeszcze tylko przeglad miec musisz i powinines te dokumenty zlozyc w terminie 5 dni od daty zakupu na umowie lub fakturze. jak masz wiecej dni to napisz , ze samochod przekroczyl granice np. 3 dni pozniej z jakiegos tam powodu i dlatego opozniles to. najwyzej wlepia ci smboliczna zlotowke kary ;) bez stresu.

nastepnie idziesz do us i wypelniasz druczek , ktory da ci pani , ksero wplaty vat-24 (juz nie pamietam al eto chyba cos okolo 100-200 zlotych) ksero umowy (ale orginaly muszisz miec do wgladu)

w urzedzie celnym czekasz na papierek do 7 dni a w us do 14 dni. przynajmniej u mnie tak to wygladalo !

pozdrawiam

Opublikowano

Też niedawno sprowadzałem BMW (520i e-34 :)) i właśnie jestem przy końcówce całego procesu rejestracyjnego... Napisze w punktach co po kolei, bo myślę, że tak będzie wygodniej. :)

1. Wizyta w celnym, w moim mieście w tym samym budynku co urząd jest kilka agencji zajmujących się przygotowaniem papierków do celnego, myślę, że w twoim mieście też powinny być - odwalą całą robote za ciebie zrobią ksera i tłumaczenie potrzebnych dokumentów (tłumaczenia nie będą potrzebne w Urzędzie celnym, tylko potem w Urzędzie miasta, ale o tym później). Sprowadza się to więc do tego, że zanosisz to co Ci przygotowali wraz z opłaconą kwotą akcyzy (od 100 Euro jest to około 270 zł) i czekasz od 7 do 14 dni na wydanie zaświadczenia o zapłaceniu akcyzy. W tym czasie możesz załatwić skarbówke.

2 Urząd skarbowy. Przygotuj sobie ksera: umowy lub faktury zakupu, badania technicznego, dokumentu identyfiakcyjnego pojazdu ("brief"), wypełnij podanie o zwolnienie z podatku VAT - symbol VAT-24, a następnie zapłać na konto swojego urzędu miasta od 100 do 150 zł (w urzędzie powiedzą dokładnie ile, albo będzie to dzieś w gablocie) w tytułem wpisując "Opłata skarbowa od zaświadczenia potwierdzającego brak obowiązku uiszczenia podatku VAT z tytułu nabycia środka transportu". Po 14 dniach otrzymasz to zaświadczenie (symbol VAT-25).

3. Urząd miasta. Jak już masz zaświadczenia ze skarbówki i celnego, możesz iść do urzędu miasta. Zrób z nich ksera i zrób ksera ze wszystkich pozostałych dokumentów (umowa, wymeldowanie, brief, tłumaczenia), musisz mieć jeszcze tablice rejestracyjne na których przyjechał samochód, jeśli nie oddałeś ich jeszcze w Niemczech. Płacisz opłate za tablice, karte pojazdu itd. (około 700 zł) na podane przez urzędnika konto i od ręki :shock: dostajesz tzw. miękki dowód i po opłaceniu OC wreszcie możesz jeździć :D Po miesiącu (jak się skończy data ważności miękkiego dowodu wracasz po normalny dowód rejestracyjny (na tym etapie jestem), no i to chyba wszystko :)

Powodzenia w walce z urzędnikami :!:

BMW i wszystko jasne :)

Least and most powerful of the '89:

http://imageshack.us/g/11/dsc0001gw.jpg/

Opublikowano

ok dzieki bardzo mi to pomoglo....tak bym sie tylko niepotrzebnie denerwowal........i musial z 3 razy jezdzic .....takze mam juz:

1. przeglad

2. akcyza

3. tulumaczenia (robia sie jutro beda)

w poniedzialek

1.U.S. (z tydzien poczekam)

2. Wydzial komunikacji

moze z poczatkiem wrzesnia bede sie juz delektowal jazda moja E30 :) jeszcze raz dzieks

.....

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy przy zakupie auta na firmę (takżę na umowę kup-sprz. bez faktury) są takie same formalności jak przy zakupie na osobę fizyczną?

dzieki!!

UPDATE:

to nie takei straszne, jak sie do kazdego usmiechnac lub uzyc rozsadnych argumentow to wszystko mozna miec z dnia na dzien :)

Na firme jest wiecej formalnosci. Lepiej kupic auto w niemczech na siebie i pozniej odsprzedac je firmie. Mniej latania ale niestety dochodzi podatek.

http://img246.imageshack.us/img246/8982/podpisbkpyo6.jpg

Opublikowano
Wszystkich sympatyków marki BMW i Platformy Obywatelskiej z Warszawy proszę o poparcie w wyborach do Sejmu 25.09.2005r. (Mam 34 miejsce na liście PO). Po zwycięstwie zrobię dla właścicieli BMW coś czego nie będą żałować.

sluchamy co takiego zrobisz. ja poprosze o znizke 90% na paliwo do mojej smoczycy po okazaniu dowodu rej. BMW!!

http://img246.imageshack.us/img246/8982/podpisbkpyo6.jpg