Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,wiadomo modele się różnią i sposób montazu też.Opiszę w skrócie jak ja zamontowałem u siebie w E36 compact.

Udałem się do sklepu po halogeniki koszt 200złociszy

Kupiłem 6m przewodu 2x15 kwadrat

Wziąłem też lutownicę ,cztery wtyczki na przewody i do roboty.

Po zdjęciu osłonek ze zderzaka musiałem sobie dorobić mocowanie bo nie mialem -było zniszczone.

Po odkręceniu korka od halogenów odciąłem końcówki do wtyczki halogenów ponieważ nie mialem na wyposażeniu seryjnym.Dolutowałem przewody i zacisnąłem koszulkę termokurczliwą na przewody.

Następnie halogeny trafiły na swoje miejsce w zderzaku oczywiście po włozeniu żarówki .Przeciągnęłem przewody DODATNIE do skrzynki bezpieczników. Następną rzeczą było zdjęcie puszki bezpiecznikowej która jest przyręcona na małe gwiazdki bodajże 4 lub 5.Po zdjęciu puszki zdjąłem osłone nad nogami wewnątrz pojazdu od strony kierowcy.Bieżemy sztywny drucik przekładamy go od strony puszki obok wiązki przewodów wychodzących z puszki bezpieczników do środka samochodu .Jest sporo miejsca i te dwa dodatnie przewody od halogenów przenich spokojnie wejdą do środka.Jeżeli już mamy w środku te przewody możemy zamknąć skrzynkę z bezpiecznikami po uprzednim skręceniu jej w swoje miejsce 4 wkrety.Wyciągamy włącznik halogenów przy zegarach po prawej stronie ten z gałką.Możemy plastyk który informuje nas o miejscu halogenu tylnego poszerzyć do rozmiaru nowego włącznika tak aby bylo to estetycznie zaślepione jak bedzie w nim nowy włącznik.

Na poprzednim włączniku były tylko dwa przewody,które po zetknięciu jednego z drugim włączały światło halogenu z tyłu.Do przewodu który jest Z PRĄDEM jak to się mówi dokładamy kawałek 15 cm tak aby je zmostkować .Mostek jest poto aby na nowym włączniku było też zasilanie pod przód.W nowym włączniku na styk 1 wtykamy zasilanie które to tez mamy na przewodzie zmostkowanym i pod 3.Mamy w ten sposób doprowadzony PLUS do przodu jak i do tyłu naszych halogenów.kolejny przewód luxny który nam został do przewód od tylnego przeciwmgłowego i wpinamy go w 2.W ten sposób mamy wpięty tyl na pozycji 1 i 2 oraz na pozycji 3 widnieje przewód zmostkowany zasilający przód halogenów.Kolejną rzeczą jest skręcenie dwóch przewodów dodatnich doprowadzonych ze skrzynki bezpieczników od naszych nowych halogenów i wpiecie ich na pozycję 4.Skręcamy wszystkie plastyki do kupy i możemy się cieszyć z halogenów. Na moim zdjęciu pokażę Wam jak wygląda włącznik zamontowany przy kierownicy w miejscu starego anie jak wskazują książki serwisowe obok lewej nogi kierowcy.Montaż bez żadnego dodatkowego przekaźnika , instalacja mi wytrzymuje i jest dobrze.Jakby jakieś pytania to na PW :)

Opublikowano
Fajnie że dzielisz się wiedzą z innymi, ale jest odpowiedni dział do tego typu tematów na tym forum pod tytułem ''zrób to sam-gotowe recepty'' Widzę że z regulaminem tak do końca się nie zapoiznałeś :nienie:
Opublikowano

Widzisz Seba.Może i jest ale bałagan.Wpisują ludzie NOWE tematy w miejsca do tego nieprzeznaczone.

Tak jak zrobiłem to ja.A dlaczego?

Ponieważ : wpisując szukane słowo montaż halogenów wyskakuje

- Pomocy jak założyć halogeny

-Jakie halogeny do mojej furki

itp.itd.

Rozumiem wchodzę w BMW E36 i powinno być pisane jak w książce najprościej.

Montaż .....blablabla

Wymiana .....blablabla

Usterki.....blablabla

Sprzedaż części....blablabla

Powinno to być bardziej sprecyzowane i wiem ,że dopuki forumowicze nie przestaną pisać Pomocy coś tam albo mam problem z ....TO BĘDZIEMY NAKŁADAĆ TEMATY JEDEN NA DRUGI A GÓRU SZLAK TRAFI ŻE WSZYSCY PISZĄ O DUP....E MARYNIE W DZIALE O OPONACH.

Jeżeli komuś przeszkodził mój temat sprecyzowany dokładnie MONTAŻ HALOGENÓW W E 36 PRZÓD i woli szukać po takzwanych łebkach to BARDZO ALE TO BARDZO PRZEPRASZAM I PROSZĘ O SKASOWNIE TEMATU Z MOIM POSTEM

POZDROWIENIA DLA FORUMOWICZÓW NASZEGO BMW

Opublikowano
No właśnie, jeśli każdy precyzowałby tytuł tematu łatwiej można znaleść odpowiedź :cool2: . A twojego tematu nie trzeba usuwać tylko przenieść. Możesz poprosić moderatora działu np:''mattiss-a'' wyślij mu wiadomość i wszystko bedzie ok. Nie chodzi o to aby się dochodzić tylko nawzajem sobie pomagać
Opublikowano

SPOKO ,i o to w tym wszystkim chodzi

WZAJEMNE ZROZUMIENIE I ŁATWA NAWIGACJA W TEMATACH.