Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o pomoc!

Mam e 46 320d 2003r.

Problem dotyczy czujników wysokości lamp!

Po włączeniu ok podnoszą się ale po przejechaniu kilkuset metrów nawet niekiedy kilkudziesięciu zaczynają opadać.

Sprawdziłem czujniki i są ok (tzn. nie połamane wodziki).

Mam pytanie czy da się rozebrać taki czujnik i wyczyścić a jak tak to na co uważać czy nie wyskoczy błąd jeżeli wyjmę wtyczkę?

Z góry dziękuję

Opublikowano
Samego czujnika się nie rozbiera. Najlepiej jak byś mógł podłączyć auto do kompa i sprawdzić o co chodzi ale raczej w rachubę wchodzi niesprawny czujnik. Nowy w ASO kosztuje trzy stówy.
Opublikowano

Jeżeli czujnik to mogą być i styki we wtyczce ale się waham czy to wypinać bo jeszcze całkiem zostaną na pozycji dolnej :lol:

Dzieki

Opublikowano

Ja wymieniałem czujnik. Zimno jest to możesz wyłamać zaczepy we wyczce - mi jeden pękł i wtyczke zabezpieczyć musiałem opaską.

Czujnika nie naprawisz, rozbierałem uszkodzony: solidnie zalany a w środku praktycznie brak ruchomych części - tylko taki rdzeń/magnes połączony z dźwigienką, a elektronika odizolowana od niego z jakimś scalonym czujnikiem pola. Myślałem, że może coś na zasadzie potencjometru, a tu niespodzianka, żadnych ruchomych części po stronie elektroniki.

Za czujnik dałem 300zł, dźwigienka 50zł.

Opublikowano

Na serwisie chyba sprawdzą który jest uszkodzony?

Nie będę kupował dwóch :norty:

Dzięki tak przypuszczałem ale zastanawia mnie fakt że niekiedy jest ok a potem znowu zdychają.

Opublikowano
Na serwisie chyba sprawdzą który jest uszkodzony?

Nie będę kupował dwóch :norty:

Dzięki tak przypuszczałem ale zastanawia mnie fakt że niekiedy jest ok a potem znowu zdychają.

Tak sprawdzą który.

Z mojego doświadczenia czujnik do wymiany, po prostu wyrobiła się ścieżka w środku, czujnik nie jest rozbieralny, po prostu musisz kupić nowy, tylko oryginał, zamienniki nie występują.

Pzdr.

Opublikowano
Jaka ścieżka? Przecież napisałem, że nie ma tam się co wyrobić, ewentualnie sprawdzić czy styki nie zaśniedziały i nie powodują takich problemów. Przeczyścić jakimś preparatem do styków, a jak nie pomoże to wtedy próbować ustalić który czujnik może być walnięty.
Opublikowano
Jaka ścieżka? Przecież napisałem, że nie ma tam się co wyrobić, ewentualnie sprawdzić czy styki nie zaśniedziały i nie powodują takich problemów. Przeczyścić jakimś preparatem do styków, a jak nie pomoże to wtedy próbować ustalić który czujnik może być walnięty.

Co przeczyścić ma? Styki do wtyczki? NIc to nie da, w środku w samej kostce się wyrobiła ścieżka!

Opublikowano
w środku w samej kostce się wyrobiła ścieżka!

Płytka z czujnika:

http://img51.imageshack.us/img51/7310/czujnikpoziomu1.th.jpghttp://img641.imageshack.us/img641/2350/czujnikpoziomu2.th.jpg

Rozłupaną obudowę już wyrzuciłem, więc nie pokarzę jej.

Która ścieżka się mogła wyrobić?

Zadrapania płytki i urwane elementy to skutek rozłupywania obudowy. Ta płytka w całości znajdowała się w szczelnej obudowie, tylko te pourywane piny na krawędzi płytki przechodziły na zewnątrz do złącza. W pobliżu tego sterczącego scalaczka (czujnik pola - hallotron?), za przegrodą poruszał się rdzeń magnetyczny połączony z dźwigienką przykręcaną do wahacza.

Jak widać czujnik jest tak zrobiony, że poza dźwigienką nic nie ma prawa się mechanicznie wyrobić.

Więc operacja jaką przeprowadził kolega to była jednak koserwacja styków, która jak w wielu innych przypadkach zakończyła się powodzeniem :) . W samochodzie złącza mają ciężko: brud, wilgoć, zmiany temperatury, wibracje. Jak coś dziwnego się dzieje to warto naprawę od tego zaczynać.

Opublikowano

Hmm no faktycznie masz rację.

Może to jakoś lepiej opisać i wstawić do gotowych recept, niech służy innym! :cool2:

Pzdr.

• 3 lata później...