Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W swoim samochodzie uzywam oleju Castrol Magnatec 5W40 od 3 lat, wczesniej w Niemczech tez chyba uzywali czegos podonego. Ogolnie jest ok ale slysze czasem ze to nie ten olej. Zostac na tym czy zmienic na 0W40 czy 5W50? Samochod ma przelatane 270000.

Dzieki

Wstrzasaj i kasaj
Opublikowano
pewnie ze zostań na tym co jest teraz.a co cie skłania do zmiany!? :duh:
Opublikowano
wg instrukcji do 530d 2000rok należy stosować olej, który spełnia normy: ACEA A3/B3 oraz normę LL (longlife), z tego co wiem Magnatec chyba nie spełnia normy LL i dlatego nie nadaje się. Ja osobiście stosuję Shell Helix Ultra 5W40, który spełnia normy API SM/CF ( do benzyny i diesla ), ACEA A3/B3/B4 oraz LL 01, można go też tanio kupić, ostatnio chyba płaciłem 105 pln za 5l. pzdr
Opublikowano
W instrukcji nic nie pisza o longlife, poza tym jak powstawal 530d to nie bylo jeszcze EDGE. Tak mi sie wydaje. ma spelnic norme ACEA A3 i B3 i to sie zgadza.
Wstrzasaj i kasaj
Opublikowano
może masz i rację, faktycznie nie przeczytałem dokładnie, LL dotyczy silników benzynowych . Ja i tak bym nie zmienił na magnatec